Голос молоді: досвід і виклики молодіжної партисипації в Україні

Дата публікації: 30.07.2024

24 липня у рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» відбулася онлайн-конференція про молодіжні ради та партисипацію в Україні. Учасники – представники органів місцевого самоврядування (ОМС), військових адміністрацій, організацій громадянського суспільства, органів самоорганізації населення, внутрішньо переміщені особи Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Миколаївської та Харківської областей.

Під час зустрічі Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», кандидатка соціологічних наук, доцентка, окреслила виклики, завдання та вікна можливостей молодіжної партисипації в Україні (презентація).

Андрій Стеценко, голова ініціативної групи зі створення Молодіжної ради Малогогозянського старостинського округу, відзначив: «Як ви знаєте, молодіжні ради в основному створюються в містах, районах, громадах, а сьогодні до вашої уваги процес створення таких інституцій саме у старостинських округах Золочівської територіальної громади (ТГ) Харківської області. Ідея створення виникла ще у 2020 році, але реалізувати її вдалося лише у 2024 завдяки проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія». Для учасників цей процес є ще й усвідомленням своєї значущості для розвитку сіл і громади в цілому». Далі пан Андрій в деталях розповів про створення та діяльність перших в Україні молодіжних рад старостинських округів Золочівської ТГ (презентація).

Ірина Тетеріна, голова молодіжної ради Золочівської селищної ТГ, та Тетяна Бєлянінова, членкиня молодіжної ради Золочівської селищної ТГ, поділилися досвідом своєї громади щодо створення мережі молодіжних рад (презентація). Олександр Нестеренко, голова молодіжної ради при Покровській міській раді Донецької області, познайомив присутніх з напрацюваннями Покровської ТГ щодо молодіжної партисипації в умовах війни (презентація). Юрій Шевченко, член молодіжної ради міста Павлоград, розказав про співпрацю дорадчих органів міста Павлоград, підготовку молодіжного резерву (презентація). Наталя Чумак, голова Павлоградської міської громадської організації «Агенція економічного розвитку міста Павлоград» (ПМГО «АЕРП»), окреслила навчальні потреби молодіжних рад на прикладі ПМГО «АЕРП» (презентація). Анастасія Салова, секретарка молодіжної ради при Богодухівській міській раді, описала процес нарощування інституційної спроможності, розповівши про організаційні, навчальні та технічні потреби Богодухівської молоді (презентація).

Також жваво обговорили вплив молодіжної партисипації на розвиток Золочівської селищної ТГ.

Пані Аліна поділилася досвідом молодіжної партисипації Олександрійської ТГ: «Перша молодіжна рада завершила свою каденцію, зараз ми маємо другу, створення якої ініціював відділ молоді та спорту. Ось буквально сьогодні у нас відбулися перші засідання, де ми обрали голову і його заступницю. Наша ініціативна група організовує неформальні зустрічі, онлайн- та офлайн-навчання, оскільки для нас важливо, щоб кожен розумів, для чого створюється така інституція, яка стане гарним дорадчим органом. Наразі ми вже налагоджуємо співпрацю з обласною радою. Дякуємо вам за плідну співпрацю і чекаємо на наступні ініціативи».

Не були на конференції, але бажаєте знати все про досвід молодіжної партисипації в Україні? Тоді матеріали конференції вам у поміч:

Слідкуйте за новинами та використовуйте можливості партисипації у вашій громаді.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1821
Рейтинг
339
постів
16
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0