Інформація і безпека будинку: практика сусідського спостереження

Дата публікації: 14.11.2022

10 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар про міжнародний і український досвід інформаційної безпеки будинку.

Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості проєкту «Добрі сусіди – одна країна», розповіла про інформацію і безпеку будинку під час війни, підкресливши: «Завжди пам’ятайте, що правильно організоване управління інформацією - джерелами, потоками, каналами, змістом тощо, підвищує рівень захисту будинку». Розповiла про суть та історію виникнення практики сусідського спостереження, обговорила з учасниками, чим воно корисне, спираючись на міжнародний і український досвід. Виявилося, що в основному учасники не знають про таку практику, але дехто вже запроваджував окремі заходи сусідського спостереження у своїх будинках: в поодиноких випадках співпрацюють з дільничними або встановили відеокамери, хоча доступ до записів мають лише голови правлінь ОСББ. Пані Юлія підкреслила, що сьогодні війна змусила сусідські спільноти приділяти більше уваги питанням безпеки у домівках, оскільки частина співвласників тимчасово перемістилися у більш безпечні регіони, а про своє житло дізнаються від тих сусідів, які залишилися. У зв’язку з цим елементи сусідського спостереження виникають стихійно, і треба використати вікно можливостей, щоб започаткувати сусідську варту або підвищити її ефективність. 

Панi Юлiя надала практичні поради, які допоможуть продовжити оперативно інформувати мешканців у чатах, не допомагаючи злочинцям, подбавши про безпеку будинку під час війни.

Пані Альона з м. Київ поцікавилася: «Якщо чат вже функціонує i налічує 178 учасників, як їх можна перевірити та чи писати кожному особисто?». Пані Юлія порадила поділити чати на під’їзди, за кожним з них закріпити адміністратора, а також вимагати встановлення аватарки з фотографією. А якщо учасники відмовляються, то встановити правила, коли така поведінка вважатиметься ненормальною: варто влаштувати обговорення в чаті, після якого співвласники зрозуміють, що ця вимога допоможе захистити їх та майно від шахраїв. Галина, учасниця з м. Чорноморськ, говорить: «Обов'язково піднімемо ці питання на найближчих загальних зборах ОСББ. Думаю, що саме зараз, коли вистачає колаборантів і триває війна, слід застосовувати практику сусідської варти».

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://osbb-ok.org.ua/posts/informaciina-bezpeka-budinku-onlain-seminar-10-listopada-2022-roku 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1749
Рейтинг
312
постів
27
2
0
Рейтинг посту: +6
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0