Методи, інструменти та технології партисипації: консультації з громадськістю 1 частина (вебінар 29.02.24 Модуль 2)

Дата публікації: 01.02.2024

Заняття розпочалося із закріплення й обговорення пройденого матеріалу. Учасники розповіли, як вони розуміють соціальні зміни, навели приклади з життя їхніх громад. Вони поділилися досвідом своїх громад щодо прийняття рішень, які, з одного боку, полегшили існування людям під час війни, з іншого – занурили громаду в інституціональну пастку неефективної соціальної норми.

Потім Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», кандидатка соціологічних наук, доцентка, презентувала тему «Методи, інструменти та технології партисипації: консультації з громадськістю» (програма заходу, презентація, відеозапис). Спікерка роз’яснила циклічність процесу публічних консультацій, мету та особливості їхнього чинного законодавчого регулювання на місцевому рівні, а також нові законотворчі ініціативи, зокрема проєкт Закону №4254 «Про публічні консультації».

Окреслили проблеми й недоліки організації та проведення публічних консультацій на місцях, спричинені як інституціональними обмеженнями, так і позицією та ставленням місцевих можновладців, громадськості та заінтересованих сторін.

Розглядаючи форми публічних консультацій, лекторка підкреслила, що така форма як дослідження громадської думки вже не зазначена в новому законі, а деякі опитувальні методики використовуватимуться як електронні чи адресні консультації або як публічне обговорення (у випадку методу фокус-груп).

Особливу увагу приділили новим вимогам щодо цифровізації публічних консультацій. Розглянуто призначення онлайн-платформи для взаємодії із громадянами та інститутами громадянського суспільства та її роль в забезпеченні публічності, прозорості та підзвітності.

Наприкінці пані Юлія підкреслила переваги ефективних публічних консультацій, зробила застереження та дала поради, як підвищити їхню результативність. Вебінар закінчився обговоренням практики публічних консультацій у громадах учасників навчання. Присутні також ділилися досвідом та проблемами своїх громад. Так, пані Ольга з м. Павлоград зазначила: «Дякую за інформативний захід! Консультації із громадськістю – шар роботи ОМС, який має як негативний, так і позитивний результат. Цікаво чути про досвід колег. Дякую, що озвучили цю тему». А пані Софія з м. Покровськ відмітила: «Одразу побачила, як змінити блок електронної демократії на нашому офіційному сайті. Безліч ідей. Запам'яталася інформація про інституційні пастки – над цим корисно попрацювати. Усе дуже цікаво! Руки горять вносити зміни! Дякую!»

Більше деталей у нашому сюжеті: https://www.youtube.com/watch?v=nCyIToJPUro

Підсумковий контроль інформаційного матеріалу  -  пройти комп’ютерне тестування

ІНСТРУКЦІЯ ПРОХОДЖЕННЯ ТЕСТОВОГО ЗАВДАННЯ

ПОСИЛАННЯ НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ 492.21 KB

@admin
@admin
+1763
Рейтинг
316
постів
11
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0