Огляд судової практики з актуальних питань діяльності ОСББ

Дата публікації: 15.02.2023

7 лютого 2023 року для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся вебінар, де учасники розглянули судову практику з актуальних питань діяльності ОСББ.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, наголосила: «Дуже важливо, щоб сьогодні в нашій країні завершилась судова реформа та панувало верховенство права, бо це є основа побудови взаємовідносин всередині країні, та іміджу країни на міжнародному рівні для залучення інвестицій, які нам зараз дуже потрібні. Іноді здається, що хтось за це відповідає, наприклад, президент, судді, Верховна Рада, але, насправді, і нам є місце в цьому процесі. Бо саме ми, представники громадянського суспільства, захищаючи свої права в суді, сформували судову практику, зокрема, спираючись на чинний законодавство про ОСББ».

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, доповнив: «Одне - це писати закони, а інше – формувати практику, якою буде керуватися вся країна. Це дуже копітка і важлива робота». Спікер нагадав про статус ОСББ та закони, на які мають спиратись організації співвласників у своїй роботі, розказав про оскарження рішень установчих і загальних зборів. Учасники дізналися про захист спільного майна від неправомірного втручання та привласнення. Експерт обговорив тему сплати внесків та інші актуальні питання, серед яких ті, що стосуються статусу ОСББ, управителів та земельних ділянок. У разі потреби, пан Дмитро порадив звертатися до єдиного державного реєстру, каталога судових рішень для ОСББ та платформи «Добрі сусіди - одна країна», де збережені всі матеріали вебінарів.

Загальний огляд актуальних питань:

- Оскарження рішень установчих і загальних зборів.
- Захист спільного майна від неправомірного втручання та привласнення.

- Сплата внесків.

- Спроби скасувати створення ОСББ.
- Довіреність на участь в установчих зборах у письмовій формі без нотаріального посвідчення.
- Що таке Велика палата Верховного суду та в чому важливість її рішень. 
- Повернення у спільну власність допоміжних приміщень, які місцева влада перевела у нежитлові приміщення та включила до комунальної власності.
- Єдиний державний реєстр судових рішень.
- Інші

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, перегляньте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://www.youtube.com/watch?v=u1leA7iDsEQ 

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Посилання на презентацію 905.52 KB

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
224
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0