Організаційно-правові засади залучення громадськості до вирішення питань на місцях: триває онлайн-навчання для ОМС

Дата публікації: 30.01.2024

Команда проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія» продовжує серію вебінарів в рамках спеціальної короткострокової програми підвищення кваліфікації «Основи успішного залучення громадянського суспільства до вирішення завдань місцевого розвитку» для представників органів місцевого самоврядування (ОМС) та місцевих органів виконавчої влади семи областей України.

25 січня Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», консультант проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», презентував тему «Організаційно-правові засади участі/залучення громадян різних категорій до вирішення питань місцевого значення» (програма заходупрезентація, відеозапис). Лектор коротко підсумував основні питання, які обговорювалися на попередньому заході і перейшов до викладу основної теми. Пан Дмитро зробив загальний огляд законодавства щодо залучення громадян до вирішення питань громад. Учасники дізналися про організаційно-правові засади окремих форм участі громадян у вирішені питань на місцях, наприклад, петиції, громадські обговорення, бюджети участі та ін.

Протягом усієї зустрічі присутні відповідали на запитання спікера та ділилися досвідом. Зокрема, пані Вікторія з с. Солоне зазначила: «У нас чудово працює така форма участі як громадський бюджет. Нам навіть вдалося виконати проєкт-переможець 2022 року. Цього року також реалізували громадський бюджет і вже втілили два проєкти, що перемогли в конкурсі. Це справді чудовий інструмент для залучення громадян. У 2024 році плануємо започаткувати шкільний громадський бюджет. У нашій громаді прийнято постійно залучати мешканців та лідерів думок. Зараз у процесі перейменування вулиць активісти дуже допомагають нам почути думки мешканців. А ще ми активно залучали громадян до написання стратегії розвитку громади та комунікаційної стратегії». Пані Наталія з м. Вознесенськ написала в чаті: «Я вважаю, що влада нашої територіальної громади відкрита і застосовує різні форми партисипації: збори громадян (для прикладу, щодо виділення коштів для ЗСУ), громадські слухання (зокрема щодо перейменування вулиць), електронні петиції (розглядали на сесії), «Кава з мером» — зустрічі міського голови з жителями мікрорайонів й обговорення проблем та ініціатив, бюджет участі, обговорення і внесення пропозицій до місцевого бюджету, заповнення гугл-форм щодо різних питань, обговорення в соцмережах. І, на жаль, люди не завжди оцінюють цю відкритість, натомість є дуже багато необ’єктивної критики». 

А на завершення заходу провели інтерактив, під час якого усі охочі мали можливість наживо розповісти про партисипативні практики, які вже є типовими формами роботи з громадськістю. А пані Віра з м. Запоріжжя поділилася: «Особисто я бачу проблему в недостатньому інформуванні громадськості про наявність такого проєкту як «Громадський бюджет», умови участі в ньому та, головне, про результати, втілення в життя проєктів». Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з соціальної мобілізації ВБО «Інститут місцевого розвитку», відповіла, що така проблема є, але варто навчитися будувати ефективну комунікацію. А під час втілення проєктів організовувати слухання, робочі групи, дослідницькі прогулянки, використовувати сучасні форми діалогу. Хоч і є законодавча база, в рамках якої ми маємо діяти, але й не треба забувати про громаду та обговорення, адже коли люди беруть участь у проєктах, вони відчувають свою причетність.

Наступна зустріч, передбачена поточним модулем, відбудеться 8 лютого. Тема: «Планування і реалізація участі громади як складова ефективної комунікаційної стратегії територіальної громади». Реєстраційна форма: https://forms.gle/UgoSL4DodvoWnsP49

Нагадаємо: щоб отримати сертифікати про підвищення кваліфікації, долучайтеся до наступних занять та успішно пройдіть тестування. Станьте рушійною силою вашої громади. Разом робитимемо усе можливе для розвитку громад України.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1763
Рейтинг
316
постів
62
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0