Організації громадянського суспільства продовжили вивчення питань інституційної спроможності

Дата публікації: 08.02.2024

6 лютого в рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» відбувся безкоштовний вебінар в рамках програми навчання «Основи формування інституційної спроможності організацій громадянського суспільства для успішної партисипації на місцевому рівні». Цільова аудиторія – представники організацій громадянського суспільства (ОГС), внутрішньо переміщені особи, співвласники багатоквартирних будинків та ін.

Уже традиційно на початку заходу підбили підсумки попереднього вебінару та презентували домашнє завдання –  охарактеризувати інституційну спроможність своєї організації. Представники кількох ОГС оцінили інституційну спроможність їхніх організацій за елементами інституційної спроможності, розкритими на минулому занятті. Далі Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», консультант проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», розкрив другу частину теми «Інституційна спроможність, структура і стійкість організацій громадянського суспільства» (програма заходупрезентаціявідеозапис). Спікер присвятив лекцію «зовнішньому» відображенню інституційної спроможності ОГС, зосередившись на ролі та значенні статутів і внутрішніх регуляцій. Пан Дмитро наголосив на деяких принципах діяльності, які визначають інституційну спроможність ОГС, та їхній актуалізації в регулюючих документах. Окрему увагу було приділено органам управління, системам контролю, конфлікту інтересів та підходам до його врегулювання. Свою розповідь лектор супроводжував численними практичними прикладами та рекомендаціями.  Завершуючи свою презентацію, підсумував: «Інституційна спроможність як здатність інституції виконувати свою місію знаходить формальне вираження у статуті ОГС, внутрішніх регулюючих та розпорядчих, зовнішніх (договори, аудити) документах і практиці роботи. Складаючи статут і внутрішні документи, слід пам’ятати про місію ОГС, неприбутковий статус, прозорість діяльності, «стримування й противаги», розподіл функцій, необхідну обізнаність».

Учасники мали можливість поділитися власним досвідом та поставити запитання. Пан Віктор з м. Близнюки зазначив: «У нашому статуті вказано, що несплата членських внесків протягом року тягне за собою виключення радою ГО або загальними зборами. Дуже нам це допомогло, коли частина членів хотіли захопити владу в організації». А пані Олена з м. Тернівка запитала: «Якщо голова ГО за кордоном і не виконує свої обов’язки, що треба робити?» Пан Дмитро відповів, що варто спробувати налагодили зв'язок та дистанційно продовжити роботу. Якщо не виходить, тоді потрібно переобрати іншу людину, а для цього необхідно розгорнути статут та з’ясувати, як саме обирається голова.

13 лютого приєднуйтеся до наступного вебінару на тему «Фінансова основа діяльності організацій громадянського суспільства як неприбуткових організацій», передбаченого цією програмою. Реєстраційна форма: https://forms.gle/3eWfCuwP1VgBMLnJ7 (тільки для тих, хто до 15 січня заповнив анкету для участі у програмі).

Долучайтеся до наших вебінарів, отримайте сертифікати про підвищення кваліфікації та станьте рушійною силою вашої громади. Разом робитимемо усе можливе для розвитку громад України.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1773
Рейтинг
318
постів
88
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0