Особливості централізованих, автономних та індивідуальних систем теплопостачання

Дата публікації: 20.01.2023

19 січня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, управляючих компаній та бізнесу відбувся вебінар про переваги і недоліки централізованих, автономних й індивідуальних систем теплопостачання (СТ).

Професор Анатолій Колієнко, фахівець у сфері теплогазопостачання, старший технічний спеціаліст Інституту місцевого розвитку, розказав про основні особливості СТ та вимоги нормативів, зазначивши: «Система централізованого теплопостачання забезпечує енергетичну незалежність держави». Спікер показав схеми індивідуальних, автономних і централізованих СТ, особливу увагу приділив комбінованому виробленню теплової і електричної енергії на ТЕЦ, чия ефективність становить до 85-90%. Пан Анатолій розповів про причини конфлікту інтересів споживачів, яких передусім цікавить нижча ціна на послугу, і завдань державного управління у сфері енергетики, серед яких забезпечення надійності теплопостачання і енергетичної безпеки держави, та зменшення шкідливого впливу на довкілля. Також учасники дізналися про можливості регулювання відпуску теплоти в системах різного ступеню централізації та їхню ефективність.

Пані Зінаїда з м. Рівне поцікавилася: «Яка ваша позиція щодо відключення окремих споживачів від централізованого опалення у житловому багатоквартирному будинку? Наскільки це здорожчує іншим мешканцям будинку послуги теплопостачання?» Пан Анатолій відповів, що це знищує централізовану СТ у будинку, місті, а потім і у країні. Також це значно збільшує ціну на теплопостачання для тих мешканців, які з якихось причин не можуть переключитися на індивідуальну СТ. Також учасники запропонували провести окремий вебінар щодо методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг (Наказ Мінрегіону №315 від 22.11.2018 р.).

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://osbb-ok.org.ua/posts/centralizovani-avtonomni-i-individualni-sistemi-teplopostacannya-perevagi-i-nedoliki  

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
18
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0