Особливості діяльності консультативно-дорадчих органів територіальних громад України в європейському контексті

Дата публікації: 20.05.2024

15 травня у рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» відбулася онлайн-зустріч про консультативно-дорадчі органи (КДО) на місцевому рівні в Україні. Учасники – активні громадяни, представники організацій громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування (ОМС), військових адміністрацій Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Миколаївської та Харківської областей.

Під час зустрічі Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», зробив огляд законодавства (презентація). Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», кандидатка соціологічних наук, доцентка, обговорила з учасниками КДО територіальних громад України в європейському контексті, окресливши їхнє призначення, завдання та фактори успіху (презентація). Оксана Горова, керівниця ГО «РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР - ЕПІЦІЕНТР ЗМІН», голова Громадської ради при Павлоградському міськвиконкомі, розповіла про cинергію співпраці КДО на прикладі м. Павлоград (презентація).

Також представники міст проєкту (Южне, Покровськ, Золочів, Первомайськ) презентували власний досвід створення та роботи громадських, молодіжних і координаційних рад з
питань розвитку, підтримки волонтерського руху тощо. Пані Вероніка з м. Южне поділилася: «Через війну ми дуже довго вагалися щодо створення громадської ради при Южненській міській раді, але наразі вже на початковому етапі. Вчора відбулося засідання робочої групи, на початку червня, сподіваюсь, створимо такий орган, оскільки вже розуміємо, наскільки це є важливим. Ще у нас запрацювала інформаційно-комунікаційна платформа «РАЗОМ», де ми розповідатимемо у т. ч. про все, що відбувається в нашій громадській раді».

Під час інтерактивної частини конференції відбулося жваве обговорення, сесія «запитання – відповіді». Так, пані Ольга з с-ща Близнюки запитала: «Чи можливо, за законодавством, фінансувати дорадчі органи в Україні (оплачувати працю їхніх членів)? З особистого досвіду знаю, що фахівці не дуже охоче працюють безкоштовно». На це Дмитро Левицький відповів, що для КДО при ОМС така можливість прямо законом не передбачена, але місцева рада може фінансувати їхню роботу. Таку опцію слід зазначити і в положенні про конкретний КДО. З організаційно-юридичного погляду існують різні способи залучення професіоналів; зазвичай забезпечення їхньої роботи покладається на персонал відповідного ОМС. Вузькі фахівці можуть і не бути членами.

Не були на конференції, але бажаєте знати все про особливості діяльності КДО? Тоді матеріали конференції вам у поміч:

Запрошуємо охочих долучитися до інших зустрічей, консультацій та презентацій. Слідкуйте за новинами та використовуйте можливості партисипації у вашій громаді.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1815
Рейтинг
336
постів
154
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0