Особливості проведення загальних зборів та прийняття спільних рішень в ОСББ під час війни

Дата публікації: 29.09.2022

27 вересня команда проєкту «Добрі сусіди – одна країна» провела онлайн-семінар, під час якого учасники обговорили прийняття спільних рішень та проведення загальних зборів в умовах воєнного стану. Ініціативу «Добрі сусіди – одна країна» вiдновили та переформатували програмну дiяльнiсть пiд виклики воєнного часу, аби мешканцi багатоквартирних будинкiв мали змогу вчасно отримувати експертну допомогу та ефективнiше вирiшувати нагальнi питання.

Олександр Рябий, директор Маріупольського офісу проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», говорить: «Ми вирішили продовжити цей проєкт, адаптуючи наші активності під воєнний час, бо бачили, як у людей палають очі, коли вони розвивають свої будинки. Це не просто ініціатива, а передусім люди та їхні проблеми, які ми допомагаємо вирішувати. Це одна з найперших спільнот, яка адаптувалася під нові умови - півроку тому ми навіть уявити не могли, що будемо говорити про комунікації, управління ОСББ, відновлення будинків під час війни. Завдяки таким ініціативам люди відчувають підтримку. Тож ми орієнтуємося на вашу подальшу соціальну активність, соціальну мобілізацію».

Учасники розглянули міфи навколо загальних зборів ОСББ у воєнний час та дізналися, чи є обмеження на проведення загальних зборів та спрощення у процедурі їхнього проведення. Експерти ініціативи розповіли, як можна прийняти спільне рішення, коли багато власників виїхало з міста. Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ ініціативи «Добрі сусіди — одна країна», відмітила: «Після 24 лютого 2022 р. зменшилася кількість ОСББ, які проводили збори. Хоча з особистого досвіду знаю, що потреба у їхньому проведенні є. Більшість представників об’єднань з різних причин просто бояться їх проводити, здебільшого через те, що нема з ким порадитися». Пані Наталія, учасниця, юристка з питань створення та функціонування ОСББ, зазначила: «Ми організовували збори з різних питань, хоча установчі збори поки не проводилися, але питання діяльності, поточних загальних зборів вирішувалися; проводили щорічні збори для зміни правління у будинках від 30 квартир до 700 квартир». Вікторія з м. Біла Церква, додала: «Ми ось нещодавно провели збори, і досить успішно. Колеги, які зіштовхнулися із проблемою відсутності голови правління, зібрали ініціативну групу та скликали загальні збори. Зараз відбується реєстрація нового голови правління». А Олександр з м. Вараш відповів, що нещодавно вони провели загальні збори, а 26 вересня зареєстрували нове ОСББ.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, підкреслив: «Не треба нічого боятися, варто діяти». Особливу увагу експерт зосередив на спростуванні міфів навколо загальних зборів ОСББ у воєнний час. Та нагадав про загальний порядок проведення таких зборів, надаючи юридично обґрунтовані дієві поради.

Під час заходу традиційно розглядалися запитання учасників. Пан Віктор з м. Запоріжжя поцікавився, що робити, якщо близько 50% власників виїхали за кордон та в інші регіони України. Експерт порадив в такому випадку працювати з тими, хто є на місці, поширивши серед них друковані опитувальні листки, а для збору голосів відсутніх співвласників – скористатися електронним документообігом або ж традиційно пересилати оригінали поштою.  Учасниця Інна з м. Дніпро поцікавилася аспектами нотаріального засвідчення підписів голови і членів правління та секретаря зборів. А юристка Наталія відмітила, що це залежить від усталеної практики на місцях та положень статуту об’єднання.

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/yak-priimati-spilni-risennya-ta-provoditi-zagalni-zbori-v-umovax-vojennogo-stanu 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
88
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0