Перетворення міжособистісних конфліктів під час війни на благо

Дата публікації: 07.11.2022

3 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся вебінар для представників ОСББ та місцевих громадських організацій, направлений на подолання міжособистісних конфліктів, які виникають у воєнний період.

Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості проєкту «Добрі сусіди – одна країна», запропонувала аудиторії із власного досвіду оцінити, чи під час війни стало конфліктів більше чи менше. Учасники висловили різні позиції: деякі конфлікти вщухають, втрачають актуальність на фоні війни, але інші виникають, адже люди знаходяться в надзвичайно стресових умовах. Спікерка зазначила, що безконфліктні відносини – це недосяжна ілюзія, що конфлікт як зіткнення протилежних енергій та інтересів є невід’ємною стороною життя і суспільства. Враховуючи те, що наслідки конфлікту можуть бути як позитивними, творчими, так і негативними, руйнівними, Юлія Свєженцева підкреслила: «Ми маємо навчитися управляти конфліктом так, щоб він став функціональним, приносив користь і удосконалював людські відносини. Не можна дати вичерпні інструкції, як поводити себе під час конфлікту, адже життєві ситуації нескінченно різноманітні. Варто передусім розвивати свою здатність управляти конфліктом: вчитися концентрувати увагу, набувати внутрішньої сили, довіри до себе і впевненості. А також управляти емоціями, навчитися слухати та домовлятися, досягати взаєморозуміння. Уміння управляти конфліктом – це майстерність і творчість».

Спікерка нагадала про поширені помилки у сприйнятті конфліктів, надавши декілька власних порад: як тільки ми почнемо сприймати конфлікт, як основний стимул для змін, як поштовх для розвитку своєї особистості та можливостей, то одразу зрозуміємо його користь: розвиваючи свою майстерність управління конфліктом, ми зможемо перетворити його на благо.

Пані Юлія ознайомила учасників з базовими техніками контролю емоцій та поведінки в суперечливих ситуаціях. Спеціалістка провела практичні вправи для учасників, під час яких учасники вчилися розчиняти власні емоції через концентрацію, зокрема у ситуації вербальної атаки, а також уникати конфліктогенів за допомогою рефреймінгу - способу зміни оцінки на іншу.

Пані Надія з м. Запоріжжя подiлилася: «Усе зрозуміло, якщо опонент є адекватною людиною. Однак є люди, які живуть за принципом «життя не дороге, коли немає ворога». Вони постійно підбурюють інших. Я навчалася свого часу на кафедрі державного та муніципального управління, де багато дисциплін були спрямовані на вміння володіти собою для людей, які перебувають на керівних посадах. Але теорія не завжди дружить із практикою. Спробуємо застосувати ваші поради та вправи на практиці до цієї групи людей, а ще використовуватиму їх в родині та на загальних зборах». Учасниця Світлана з м. Запоріжжя поцікавилася, як бути з «важкими» людьми, критиками, які не розуміють та не хочуть розвивати знання про соціальні відносини. Пані Юлія порадила: «Треба проявити творчість і підібрати ефективний спосіб спілкування. У нас буде окремий вебінар про спілкування з «важкими» людьми. Зараз зазначу, що варто спробувати застосувати спосіб «конфліктного айкідо»: зробити так, щоб людина сама відчула негатив від своєї конфліктної енергії, але при цьому, звісно, не нашкодила сильно сама собі».

Конфлікти в ОСББ: як їх перетворити на благо https://osbb-ok.org.ua/posts/konflikti-v-osbb-yak-yix-peretvoriti-na-blago

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1777
Рейтинг
320
постів
31
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0