Підсумки проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія»

Дата публікації: 23.09.2024

11 вересня для представників органів місцевого самоврядування, військових адміністрації, організацій громадянського суспільства, внутрішньо переміщених осіб, співвласників багатоквартирних будинків, органів самоорганізації населення команда проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія» провела підсумкову онлайн-конференцію. Загальна кількість учасників заходу – 288 осіб.

Руслан Тормосов, керівник проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку», презентував здобутки проєкту, детально зупинившись на освітньому, інформаційному й інституційному компонентах, що забезпечили реалізацію партисипативних процесів та надання експертної допомоги у розв’язанні конкретних проблем територіальних громад Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Миколаївської та Харківської областей. Особливу увагу присутніх пан Руслан зосередив на підтримці місцевих грантових ініціатив мешканців Олександрії, Арциза, Павлограда, Вознесенська та Южного. Більше деталей у презентації.

Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», кандидатка соціологічних наук, доцентка, ознайомила учасників конференції з результатами інституційного напряму проєкту та нюансами розв’язання проблем через громадську участь, зупинившись на сильних та слабких сторонах громад (презентація).

Володимир Тризна, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Богодухівської міської ради, підкреслив: «Завдяки реалізації проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія» нам вдалося не лише налагодити продуктивний діалог між владою та громадою, а й успішно впровадити у Богодухівській територіальній громаді (ТГ) ініціативу «Чиста громада – безпечне довкілля». Хоча були й труднощі, оскільки наша громада є досить великою за територією (78 населених пунктів) і достукатися до мешканців досить непросто».

Лариса Шегида, голова ГО «Центр соціального партнерства», м. Южне, розповіла про реалізацію грантової ініціативи «Створення комунікаційної платформи “РАЗОМ”» в рамках конкурсу «Успішна участь громади» (презентація).

Підбиваючи підсумки проєкту в Богодухівській ТГ, відзначили активність робочої групи з питань інформаційної ініціативи «Чиста громада – безпечне довкілля» (відеоролик), учасники якої під час останнього засідання вирішили продовжити втілювати нові ідеї, які виникли в ході проєкту «Громада – влада: діалог довіра дія». У Первомайській ТГ успішно створили «Раду активних громадян» (відеоролик). В Олександрійській ТГ вдалося підвищити екологічну свідомість населення та залучити його до активного сортування сміття через проведення освітньо-інформаційної кампанії «Сортуй сміття заради майбутнього!» та ініціативи «Живи в чистоті – будь свідомим олександрійцем» (відеоролик). Подільська ТГ вдало реалізувала інформаційно-комунікаційну кампанію «Разом зробимо нашу громаду чистою». Була успішною інформаційно-комунікаційна кампанія «Екосвідомість – наше майбутнє» при Чорноморській міській раді. А в Арцизькій ТГ розпочали упровадження роздільного збору сміття на підставі результатів консультацій із громадськістю та провели кампанію «Життя без сміття» (відеоролик). А ще ми розказали про інноваційне рішення у Золочівській ТГ – мережу молодіжних рад на рівні старостинських округів. Почули про реалізацію грантових ініціатив «Парк для всіх» у Вознесенську (відеоролик), «Розбудова потенціалу молоді м. Павлоград» в рамках конкурсу «Успішна участь громади». Обговорили досвід створення Координаційної ради волонтерів м. Покровськ.

Оксана Горова, керівниця ГО «РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР - ЕПІЦІЕНТР ЗМІН», голова Громадської ради при Павлоградському міськвиконкомі, розповідаючи про використання партисипативних інструментів для налагодження діалогу між КП «Павлоградводоканал» та споживачами, відзначила: «Наше місто є прикладом налагодженого діалогу між владою і громадою, у нас є кооперація дій і зусиль для розвитку міста. Але життя постійно вносить свої корективи. Так, коли КП «Павлоградводоканал» почало впроваджувати положення Закону України «Про житлово-комунальні послуги» без роз’яснень, комунікації із громадськістю, ми вирішили діяти через Громадську раду та організували зустрічі із представниками усіх зацікавлених сторін. Під час п’яти громадських консультацій за участі спеціалістів проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія» Вікторії Погорєлової та Дмитра Левицького нам вдалося вибудувати спільні рішення. Ба більше, до нас приїздили представники м. Жовті Води переймати досвід. Ми організували круглі столи, сформувавши цілі протоколи дій, які підписували представники влади й комунальних підприємств. Тож ми маємо використовувати інструменти партисипації в буденному житті, адже це допомагає нам залишатися в діалозі, вибудовувати конструктив і розв’язувати спільні проблеми».

Також присутні активно ставили запитання та отримували на них відповіді. Ця конференція дала можливість учасникам проєкту зустрітись усім разом, щоб обмінятися досвідом та знаннями, поділитися новими ідеями щодо співпраці влади та суспільства для розвитку громад України.

Не були на конференції, але бажаєте знати все про досвід партисипації в Україні? Тоді матеріали конференції вам у поміч:

Дорогі представники та представниці незламних громад, які в нелегкі часи під’єднувалися до вебінарів, брали участь у заходах, проявляли ініціативу й зацікавленість! Команда проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія» вдячна всім, ви дійсно нездоланні й сильні, ви справжні герої! А разом ми — сила й на своїх місцях наближуємо перемогу нашої України! Ми всі дуже сподіваємося на нові продуктивні зустрічі.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/

@admin
@admin
+1837
Рейтинг
347
постів
30
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0