Платіжна дисципліна в ОСББ, робота з боржниками та судовими провадженнями під час війни

Дата публікації: 06.10.2022

4 жовтня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся онлайн-семінар, під час якого учасники обговорили, як навести порядок у будинку та досягти високої платіжної дисципліни, яка є результатом постійної цілеспрямованої і грамотної роботи, що проводиться всім активом будинку – правлінням, ревізійною комісією, небайдужими співвласниками. Багато уваги було приділено роботі з боржниками та взаємодії з судовими органами в умовах воєнного стану.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, нагадала, що ініціативу «Добрі сусіди – одна країна» відновили та переформатували під виклики воєнного часу, аби мешканці багатоквартирних будинків мали змогу вчасно отримувати експертну допомогу та більш ефективно вирішувати нагальні питання.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розпочав свою презентацію зі свіжих новин - нещодавно опублікованого Закону України, який хоч і переважно регулює низку карантинних обмежень, проте також містить деякі важливі для ОСББ аспекти. Наприклад, заборона ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, у робочі дні з 21-ї години до 8-ї години, а у святкові та неробочі дні – цілодобово; у «дозволені» години шум не повинен перевищувати державних медико-санітарних нормативів, тоді як про початок ремонтних робіт треба обов'язково попереджати мешканців усіх прилеглих квартир. Також розвінчали поширені міфи навколо роботи ОСББ. Спікер розказав про загальні умови запровадження і сплати внесків в ОСББ, а також про особливості роботи судів та державних виконавців в умовах воєнного стану, наголосивши: «Позиція судів така, що всі співвласники зобов'язані безумовно сплачувати внески».

Під час заходу учасники змогли поставити запитання та отримати експертні відповіді. Так, пані Наталія з м. Дніпро поцікавилася, що робити, якщо мешканці будинку вимагають перерахунку внесків за неотримані послуги - ліфти, вивіз сміття тощо. Наталія, учасниця та юристка з питань створення та функціонування ОСББ, зазначила: «Перерахунки за ненадані чи неналежної якості послуги регулюються нормами Закону України «Про ЖКП»». А також відмітила, що «зменшення вартості послуг підрядників ОСББ не є підставою для перерахунку внесків співвласникам. Пані Валентина з м. Жовті Води запитала, як бути із прописаними і відсутніми мешканцями, якщо квартира комунальна, а ЖКП не сплачуються. Експерт порадив в такому випадку звернутися до територіальної громади, оскільки саме вона є власником квартири і є платоспроможною. Питання «прописки» взагалі не суттєве. Відповідно до законодавства, непроживання у квартирі не є підставою не платити за утримання будинку та користування спільним майном.

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/platizna-disciplina-v-osbb-robota-z-borznikami-ta-robota-sudiv-v-umovax-vojennogo-stanu  

@admin
@admin
+1757
Рейтинг
314
постів
52
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0