Позитивний досвід реконструкції будівель на територіях, що зазнали руйнувань

Дата публікації: 20.09.2022

16 вересня в рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся онлайн-семінар «Вітчизняний та міжнародний досвід реконструкції житлових і громадських будівель на територіях міст та населених пунктів, що зазнали руйнувань внаслідок бойових дій», де спеціалісти ініціативи поділилися знаннями щодо реконструкції будівель, що постраждали внаслідок війни.

Кадрія Сафіуліна, старша спеціалістка з питань залучення громадськості проєкту «Добрі сусіди – одна країна», зазначила: «Дякуємо, що ви вірите в світле майбутнє нашої країни, спільну перемогу. Сьогодні ми говоритимемо про повоєнні часи, коли ми будемо відновлювати зруйновані будівлі та цілі території нашої країни. Ми презентуємо комунікаційну кампанію «Нове життя старої домівки», яка спрямована на відновлення житлового та громадського простору у містах, що зазнали руйнувань внаслідок бойових дій». Пані Кадрія розповіла учасникам про мету цієї кампанії, яка полягає у підготовці та поширенні серед мешканців постраждалих населених пунктів, громад та керівництва інформації про варіанти відновлення умов життя та роботи на територіях, де ведуться або велися бойові дії. Також спікерка розповіла про етапи упровадження кампанії: аналітика, інформування та збір даних; підготовка концепцій відновлення та реконструкції житлових і громадських будівель та просторів; розробка графічного каталогу концепцій у форматі «було – стало – буде».

Володимир Скочко, спеціаліст з будівництва та урбаністики, д-р техн. наук, професор, зазначив: «Наразі ми перебуваємо на першому етапі – це аналітика, інформування та збір даних – та вивчаємо попередній досвід відновлення України, а також відбудови Європи та Азії, у тому числі після природних катаклізмів, оскільки такі руйнування є дуже схожими та масштабними. Такі практики є доволі різноманітними, дають багато уроків, тому можуть бути застосовані у післявоєнному відродженні України. Тож сьогодні поділимося саме цими знаннями».

Разом з експертом учасники обговорили принципові етапи відновлення та реконструкції постраждалих будівель і об’єктів та розробку графічного каталога концепцій у форматі «було – стало – буде».

Після представлення прикладів результатів бойових дій часів Другої світової війни та особливостей руйнувань будівель України, спікер розказав базові принципи їхньої реконструкції, зокрема, архітектурно-планувальні та конструктивні рішення з відновлення споруд. Поділився досвідом забезпечення тимчасовим житлом та робочим простором осіб, що втратили домівку, розглянув принципи і світовий досвід проєктування та зведення модульних будинків. Особливу увагу присутніх зосередив на вимогах до відбудови житлових та громадських просторів, що продиктовані реаліями воєнного часу – це архітектурні й конструктивні особливості реконструкції й відновлення будівель, а також принципи проєктування і введення в експлуатацію захисних споруд та сховищ.

Руслан Тормосов, виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку», керівник проєкту «Добрі сусіди – одна країна», відмітив, що цей вебінар – не просто інформаційний захід, а ціла кампанія, яка націлена на те, щоб допомогти мільйонам наших вимушено переміщених співвітчизників, коли вони почнуть масово повертатися, адже на меті нашої ініціативи – комплексні пропозиції щодо відновлення їхніх рідних домівок, місць роботи та і відпочинку.

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/vitciznyanii-ta-miznarodnii-dosvid-rekonstrukciyi-zitlovix-i-gromadskix-budivel-na-teritoriyax-mist-ta-naselenix-punktiv-shho-zaznali-ruinuvan-vnaslidok-boiovix-dii  

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
49
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0