Представники ОСББ Бахмута тепер знають, як світити людям і не згоріти самому

Дата публікації: 30.09.2021

Дуже нелегка праця в активу ОСББ, яка часто приводить до професійного вигорання, адже вони витрачають власні сили та енергію, щоб налагоджувати культуру добросусідства у своїх будинках та забезпечувати співвласникам комфортне проживання. Щоб запобігти цьому, 23-24 вересня у рамках проєкту «Добрі сусіди — одна країна» у Бахмуті провели семінари «Як світити людям і не згоріти самому» для 46 представників ОСББ та профільних відділів місцевої влади.

Кадрія Сафіуліна, старша спеціалістка з питань залучення громадськості проєкту та модераторка подiї, разом з учасниками обговорила методи і технології проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи в ОСББ. Основний акцент зробили на тому, як відбувається сприйняття інформації різними людьми, яким чином краще надавати інформацію та роз’яснення щодо необхідності прийняття та виконання спільних рішень, щоб люди їх сприймали. Пані Кадрія також розглянула важливу для голів правлінь ОСББ тему — профілактику професійного вигорання та управління емоціями: синдром вигорання, що виникає на тлі постійного стресу, поняття стресу, види стресорів. Разом зі слухачами зробили вправу на визначення стресорів у їхній діяльності та шляхів подолання керованих стресорів, а також низку вправ, які допомагають розслабитися, набути впевненості у собі та зняти емоційну напругу.

Олександр Марченко, заступник Бахмутського міського голови, зазначив: «Ми багато робимо для того, щоб наше місто ставало кращим, займаємося його благоустроєм. За спонсорські кошти на бокових фасадах двох дев’ятиповерхівок по вул. Чайковського створили гарні мурали, і вже йде робота над третім. У Бахмуті дуже активна громада, тому маємо понад 280 ОСББ, що становить близько 46% житлового фонду міста. Сподіваюся, що цей семінар буде корисним для голів правлінь та активу ОСББ, оскільки вони зможуть навчитися більш ефективно спілкуватися зі співвласниками своїх будинків».Про соціальні технології встановлення порядку та культури добросусідства в ОСББ розповіла Юлія Свєженцева, спеціалістка з питань залучення громадськості проєкту «Добрі сусіди — одна країна». Панi Юлiя пояснила, що таке порядок і культура з погляду соціології, як вони формуються та яким критеріям повинні відповідати. Учасники дiзналися про типології співвласників відповідно до їхнього ставлення до порядку і мотивації дотримання норм та правил. Спікерка також ознайомила слухачів з базовими техніками ненасильницької комунікації в ОСББ, які дозволяють встановити взаємовигідні стосунки із «проблемними» співвласниками. Обговорюючи з учасниками ефективну комунікацію, як запоруку успішного прийняття і виконання спільних рішень в ОСББ, пані Юлія підкреслила, що невиконання частиною співвласників рішень загальних зборів є гострою проблемою багатьох об’єднань. Причина ж полягає у відсутності належної інформаційно-роз’яснювальної роботи до проведення загальних зборів та після прийняття рішення.

Тетяна Шик, голова правління одного з ОСББ м. Бахмут, відзначила: «Мені дуже сподобався семінар. У сфері діяльності ОСББ теми психології взаємовідносин, добросусідства дуже важливі. Вважаю, що вміння налагодити комунікацію «голова — мешканці» і «голова — ОМС» — це запорука успіху. Буду застосовувати отримані знання у своїй роботі».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Реалізація ініціативи «Добрі сусіди – одна країна» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

@admin
@admin
+1757
Рейтинг
314
постів
37
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0