Представників Попасної ознайомили з концепцією креативного перетворення міста

Дата публікації: 17.02.2022

16 лютого представникам ОСББ та громадськості презентували концепцію креативного перетворення міста.

Володимир Скочко, спеціаліст з урбаністики, д-р техн. наук, доцент презентував історичні та географічні особливості міста, його архітектурну специфіку. Тут переважають раціоналізм, конструктивізм, та незначною мірою – неокласицизм та радянська забудова. А Свято-Миколаївський храм, будинок науки і техніки, районний будинок культури, залізничний вокзал та низка житлових будівель довоєнних років забудови - об’єкти архітектурної спадщини міста. У Попасній починають з’являтися мурали, а саме місто має багато зелених зон. Для креативного перетворення запропоновано застосувати таку стилістику, яка би відповідала архітектурній спадщині: деконструктивізм, структуралізм і перехідний стиль між ними – хайтек. А квінтесенцією об’єднання всіх стилів є органічна архітектура – плавні лінії, інтеграція МАФiв у природне середовище тощо.

Олександр Шевченко, дизайнер проєкту, розглянув запропоновані арт-рішення для креативного перетворення семи локацій: створення велодоріжки по вул. Миру, 1; мотузковий парк по вул. Миру; парк ім. Калюжного; сквер по вул. Суворова, 2; будинок по вул. Базарній, 2; перетворення у зону для вигулу та тренування собак прибудинкової території по вул. Суворова, 22; тротуар по вул. Кузнєчній.

Світлана Шингирій, голова правління ОСББ «Шигама», поділилася : «Мені згадалося прислів’я: «Не дав Бог жабі хвоста, всю би траву потолочила». Чому? Тому що запропоновані проєктні ідеї із креативного перетворення представлених локацій нашого міста гарні, якісні, усі дуже подобаються. Але постає важлива проблема: де ж взяти гроші на їхню реалізацію?»

Кадрія Сафіуліна, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ініціативи «Добрі сусіди – одна країна», відповіла, що під час презентацій концепцій креативного перетворення у деяких містах учасники ставили подібні запитання. З одного боку, ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» не передбачає фінансування для втілення в життя арт-ідей, тому кошти на це міста мають шукати самі. Але готовi концепції та електронний каталог арт- і технічних рішень креативного перетворення є безкоштовним для цільових міст. Крім того, якщо місто віднайде фінансові ресурси на впровадження – за наявностi каталогу арт-ідей можна обрати та реалізувати такі рішення, які би підтримали містяни.

Пані Кадрія розповіла про конкурс на кращу арт-ідею, який проводиться серед жителів та НУО цільових міст під девізом «Місто арт-ідей – місто для людей». Представники різних цільових міст уже подали дев’ять ідей, але ще жодної не було від Попасної. Конкурс триває до травня 2022 р.: https://bit.ly/3KlwJv0  Тож закликаємо брати в ньому участь, щоб доповнити електронний каталог креативних арт-рішень для міста.

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Реалізація ініціативи «Добрі сусіди – одна країна» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
60
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0