Продовжуємо вебінари для ОГС: доступ до інформації як основа ефективної адвокації

Дата публікації: 08.03.2024

5 березня відбувся третій (з шести) безкоштовний вебінар за навчальною програмою «Форми та інструменти адвокації спільних інтересів перед органами влади» в рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія». Цільова аудиторія – представники організацій громадянського суспільства (ОГС), внутрішньо переміщені особи, співвласники багатоквартирних будинків, активні громадяни та ін.

На початку зустрічі усі охочі наживо виконали домашнє завдання – розповіли про форми партисипації у своїх громадах. Далі Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з соціальної мобілізації ВБО «Інститут місцевого розвитку», розкрила тему «Доступ до інформації як основа ефективної адвокації: засади та інструменти отримання інформації від органів місцевого самоврядування та державної влади» (програма заходупрезентаціявідеозапис). Спікерка зробила огляд законодавства про доступ до публічної інформації і відкриті дані та підкреслила, що відповідно до статті 10 Європейської конвенції з прав людини передбачено право кожного на свободу вираження поглядів, а право на доступ до інформації гарантоване статтею 34 Конституції України. Лекторка окреслила порядок доступу до публічної інформації, яка базується на презумпції відкритості публічної інформації, нагадала про гарантії щодо публічної інформації, зупинилася на деяких заборонах, передбачених чинним законодавством та відповідальності за його порушення. Пані Вікторія акцентувала увагу учасників на джерелах та інструментах пошуку державних і недержавних відкритих даних, які найлегше знайти на Єдиному державному порталі відкритих даних. Було надано практичні рекомендації щодо звернень громадян, адвокатських запитів та депутатських звернень і запитів. Підбиваючи підсумки вебінару, спікерка наголосила, що гарантії доступу до публічної інформації роблять її більш доступною, перетворюють  » на дієвий інструмент, який забезпечує участь громадськості в управлінні державними справами та справами рідної територіальної громади. Але, щоб цей інструмент приносив користь, необхідно ним вміло користуватися, чому ми навчимо вас у рамках цієї програми.

Усі охочі ділилися власним досвідом, відповідали на запитання, запитували самі та давали один одному поради. Пані Світлана з м. Харків поцікавилася: «Які органи влади контролюють роботу комунального підприємства «Харківські теплові мережі»? На письмові звернення відповідь надають не у повному обсязі. Чи можна звернутися до Державного бюро розслідувань?» На що пані Ніна з м. Богодухів відповіла: «Спробуйте звернутися спочатку до засновника – міської ради, оскільки з Вашого запитання зрозуміло, що це комунальне підприємство».

 

Протягом березня спікери розкриють ще декілька тем, передбачених поточною програмою:

12 березня: онлайн-семінар «Поняття, цілі, стратегія й тактика адвокації». Реєстраційна форма: https://forms.gle/eGDgQF9pqcAikjgt5 (тільки для тих, хто до 20 лютого заповнив анкету для участі у програмі);

19 березня: онлайн-семінар «Нормативно-правові акти місцевого самоврядування: «точки монтування» партисипації». Реєстраційна форма: https://forms.gle/ieKNSgAUvZ2xBxPh8 (тільки для тих, хто до 20 лютого заповнив анкету для участі у програмі);

26 березня: онлайн-семінар «Місцевий бюджет і місцеві програми». Реєстраційна форма: https://forms.gle/7TWCzczFhGg6uYBG8 (тільки для тих, хто до 20 лютого заповнив анкету для участі у програмі).

Долучайтеся до наших заходів, отримайте сертифікати про підвищення кваліфікації та станьте рушійною силою вашої громади. Разом робитимемо усе можливе для розвитку громад України.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1761
Рейтинг
315
постів
22
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0