Програми субсидій на житлово-комунальні послуги

Дата публікації: 26.09.2022

22 вересня команда проєкту «Добрі сусіди – одна країна» провела онлайн-семінар, розглядаючи в деталях програми субсидій та особливості їх надання на оплату комунальних послуг в опалювальний період, зосередивши увагу учасників на законодавчих аспектах надання пільг при сплаті житлових послуг, новинах та викликах сьогодення.

 

Антон Левицький, старший спеціаліст з соцзахисту ВБО «Інститут місцевого розвитку», відзначив: «Субсидіям в нашій країні вже 25 років, але саме цього року вони мають особливе значення, оскільки наша країна перебуває у стані війни, і багато людей лишилися без доходів, втрачають роботу, змінюють місце проживання, а перед нами складний опалювальний період». Разом з експертом учасники обговорили особливості надання субсидій на оплату комунальних послуг в опалювальний період, спираючись на закони України та постанови КМУ.  Пан Антон також розповiв, як отримати житлову субсидію, якщо ще не зверталися за отриманням, що треба знати про порядок врахування доходів при призначенні житлових субсидій, та кому відмовляють в отриманні житлової субсидії. Поговорили і про призначення субсидій як виняток, те, які зміни внесено до умов надання субсидій під час збройної агресії рф, та безпосередньо про перерахунки субсидій.

 

Пані Ірина з м. Жовті Води поцiкавилася, чи передбачена в постанові відповідальність отримувача за нецільове використання отриманих коштів, та як можна боротися з боржниками-субсидіантами. Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, презентував базові поняття трудового законодавства та відповів: «По-перше, житлова субсидія не призначається, якщо є заборгованість за понад 3 місяці за будь-якою складовою - комунальні послуги, внески тощо. Про це треба повідомити органу соцзахисту. По-друге, врахуйте, що отримувач субсидії, який не платить, є таким же боржником, як і будь-хто інший. Можна і треба звертатися до суду».

 

Юрій, учасник з м. Харків, запитав: як бути з додатковим теплом та обігрівачем в разi недостатнього надходження тепла. Пан Антон відповів: «У положенні чітко написано, що опалення надається на один вид послуги - вам нарахують субсидію за окремими нормативами, а не по факту опалення. Але може бути й так, що газу не буде. Якщо ви обігріваєте будинок за рахунок котла, дровами, то вам нарахують субсидію на повний обсяг газу. А як ви далі ці кошти використаєте, це вже ваша справа. Субсидію вам надають у грошовій формі, ви самі вирішите витратити їх на закупку дров чи оплату електроенергії для користування обігрівачем – це вже ваше особисте рішення».

 Посилання на відеозапис семінару та презентацію:  https://osbb-ok.org.ua/posts/zagalnii-oglyad-programi-subsidii-osoblivosti-nadannya-subsidii-na-oplatu-komunalnix-poslug-na-opalyuvalnii-period-1

 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
26
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 1
Забудовник продав квартири, але інвестори не зареєстрували власність. Хто власник таких приміщень?
0
0
1 рік тому