Робота ОСББ під час війни: особливості взаємодії з органами місцевого самоврядування і державою

Дата публікації: 27.10.2022

25 жовтня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся вебінар, направлений на підвищення рівня взаємодії ОСББ з органами місцевого самоврядування і державою в умовах воєнного стану.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ ініціативи «Добрі сусіди — одна країна» та голова правління ОСББ «Мотор» з мiста Київ, підняла питання створення перших ОСББ в різних містах України, наголосивши: «За 30 років існування таких об’єднань багато чого змінилося, в тому числі люди на посадах. Та коли ми будуємо взаємовідносини між органами місцевого самоврядування та державою, представники ОСББ не мають переступати так звані «червоні лінії», не нашкодити – собі, співвласникам, будинку. Зберігати особисту свободу, здоров’я та душевний спокій правління при забезпеченні належної роботи ОСББ». Спікерка акцентувала увагу учасників на важливості отримання та користування знаннями під час побудови будь-яких взаємовідносин, нагадуючи про ролі співвласників, ОМС і держави у відносинах з ОСББ, оскільки джерелом потенційного конфлікту часто є невиправдані очікування. Пані Вікторія розказала також про особливості повноважень органiв місцевого самоврядування і правління ОСББ, підкресливши, що люди змінюються на посадах, але письмова документація завжди залишається, будучи офіційними доказами. Проконсультувала i про співпрацю ОСББ та ОМС в умовах воєнного часу, спираючись

на Закон України «Про правовий режим воєнного стану», Указ Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», а також Закон про ОСББ, який зовсім не змінився, окрім капітальних робіт за гранти Фонду енергоефективності.

Пан Дмитро з м. Бахмут говорить: «З власного досвіду, знаю, що коли ми йдемо до представників влади захищати інтереси свого ОСББ і звертаємося не нахабніючи, то вони допомагають. От ми таким чином отримали новий технічний паспорт на будинок і прибудинкові території у БТІ, чи не єдині у місті, бо потужно стукали в двері, писали офіційні листи».

Панi Олександра з м. Дніпро теж поділилися власним досвідом і проблемами: «Є питання стосовно прилеглої чи прибудинкової території, але незрозуміло, де воно починається та де закінчується. Наш двір прохідний. Без оренди, без огорожі. Конфлікт з владою через сміттєзвалище навколо контейнерів для побутового сміття інших ОСББ, комунальщикiв, приватного сектору, ЖЕКу. Контейнери не нашого ОСББ, але вітер та тварини розносять сміття до нашого будинку. ТОВ «Екологія-Д» не завжди встигає прибирати сміття, хоча робить це згідно із графіком. Баки усього мікрорайону в одному місці, через це немає порядку на загальному напівзруйнованому майданчику». Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, відповів, поділившись власним досвідом: «Наше ОСББ об’єднує декілька будинків, наш завжди «крайній», бо знаходиться на околиці міста Київ, а далі просто ліс, і через це у нас дуже багато спірних питань з владою було свого часу з приводу того, де чия відповідальність закінчується та де починається. Поради від мене: звертайтеся тільки в письмовiй, юридичнiй площинi.  Все робiть лише за рішенням загальних зборів або за рішенням правління. I якщо ми чогось не знаємо, то прямо питаємо, адже на офіційні запити вам завжди напишуть відповідь. Читаємо закон про благоустрій, і там зазначено хто, на яких засадах і що має утримувати. Більшість об’єктів благоустрою за замовчуванням є у комунальній власності, відповідно, територіальна громада має забезпечити їхнє утримання. «Приміряйте» закон на власну ситуацію, отримайте офіційні конкретні відповіді, і тоді ви на цю ситуацію подивитеся «новими очима» та знайдете необхідне рішення».

Пані Сніжана з м. Вилкове зазначила: «ОМС зацікавлені не віддають технічну документацію. Хоча після відвідин ваших вебінарів знаю, які кроки маю зробити для вирішення проблем. Згодом знайдемо час для проведення роз’яснювальних робіт, залучимо всіх необхідних осіб та, за необхідності, виведемо у правове поле, оскільки за нас ніхто цього не зробить». Вікторія Погорєлова порадила більш активно включатися у формування місцевих бюджетів, оскільки саме зараз, за бюджетним кодексом, створюються ці фінансові документи. 

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/vzajemodiya-osbb-z-organami-miscevogo-samovryaduvannya-i-derzavoyu-v-umovax-vojennogo-stanu 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

 

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
37
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0