Розпочалася професійна програма підвищення кваліфікації «Основи успішного залучення громадянського суспільства до вирішення завдань місцевого розвитку»

Дата публікації: 16.01.2024

У рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» відбулася перша онлайн зустріч, яка розпочала програму навчання для представників органів місцевого самоврядування (ОМС) та місцевих органів виконавчої влади «Основи успішного залучення громадянського суспільства до вирішення завдань місцевого розвитку».

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», консультант проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», ознайомив присутніх з проєктом та навчальною кампанією для ОМС та ОГС.

Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», канд. соціологічних наук, доцентка, під час заходу розказала про програму для ОМС, яка складається з 4 модулів:

  1. «Основи участі громадянського суспільства (партисипації) у вирішенні питань місцевого значення»
  2. «Соціальні технології залучення громадськості та успішної реалізації громадських ініціатив»
  3. «Комунікаційні аспекти участі/залучення громадян у вирішенні питань місцевого розвитку»
  4. «Залучення вразливих груп населення до партисипативного врядування».

11 січня, у процесі впровадження першого модуля лекторка розкрила тему «Партисипація як фундамент демократичного суспільства» (відеозаписпрограмапрезентація).

Під час вебінару присутні не лише навчалися, слухали, а й відверто висловлювали свої думки, ділилися проблемами громад. Наприклад, пан Артем, представник Харківської міської ради, поділився: «В Харкові муніципалітет звик "дарувати" громаді без обговорення ті нововведення, які муніципалітет вважає за потрібне. Приклад - демонтаж під час обстрілів трамвайної лінії на вул. Весніна».

Представник Покровської ОТГ, пан Олег, зазначив: «Громадськість, переважно, інертна. Люди активно пишуть на сторінках соціальних мереж, але на конструктивний діалог не виходять, навіть не використовують інструменти е-демократії».

«Більшість вважають що на сьогодні важливіше допомагати ЗСУ, а не вкладати кошти у розвиток громади - все після перемоги», - поділилася пані Ольга, представниця Первомайської міської ради.

Пані Наталія, представниця Новоукраїнської ТГ: «Насправді суспільство дуже мало знає та розуміє про місцеві бюджети та статті видатків які є захищеними. Здається, що інформаційна прірва комусь вигідна, щоб підвищити соціальну напругу в суспільстві».

«Багато критики від жителів громади, але часто вона необ’єктивна. Радять, вимагають, а самі не хочуть брати участь у справах. Для прикладу, критикують, що є стихійні сміттєзвалища в старостинському окрузі. Влада організовує вивіз твердих побутових відходів (ТПВ), а більшість жителів не бажають складати договори з КП "СОМ», - написала в чаті пані Наталія, представниця Новогригорівського старостинського округу.

Протягом січня, ментори проєкту проведуть ще два вебінари, що передбачені даним модулем:

18 січня: онлайн-семінар «Громадська партисипація, партнерство та довіра як рушії всебічного розвитку громади». Реєстраційна форма: https://forms.gle/58FP3uhR4nZXMTyt5

25 січня: онлайн-семінар «Організаційно-правові засади участі/залучення громадян різних категорій до вирішення питань місцевого значення». Реєстраційна форма: https://forms.gle/CubqqF395a8pGLdG7

По закінченню навчання учасники, які успішно виконають завдання та пройдуть весь курс, отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Нагадаємо, що ініціативні ОГС з цільових ОТГ проєкту можуть подати заявку на грантовий конкурс «Успішна участь громади», спрямованому на просування взаємодії громадян, ОГС та влади для спільного напрацювання рішень та розв’язання місцевих проблем.

Долучайтеся до наших програм та конкурсу, станьте рушійною силою вашої громади. Будемо разом робити усе можливе для розвитку громад України.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1775
Рейтинг
319
постів
41
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0