Розпочався другий модуль у рамках навчальної програми для ОМС: соціальні технології залучення громадськості та успішної реалізації громадських ініціатив

Дата публікації: 20.02.2024

15 лютого відбувся перший навчальний вебінар другого модулю безкоштовної спеціальної професійної програми підвищення кваліфікації «Основи успішного залучення громадянського суспільства до вирішення завдань місцевого розвитку». Учасники – представники органів місцевого самоврядування (ОМС) та місцевих органів виконавчої влади семи областей України в рамках проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія».

Кадрія Сафіуліна, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», канд. техн. наук, доцентка, розкрила тему «Соціальні технології змін: як залучити однодумців і поліпшити якість життя у громаді» (програма заходупрезентація, відеозапис). Спікерка зауважила, що теорія змін останнім часом використовується для планування та оцінки соціальних ініціатив та проєктів. Теорія змін розглядає причинно-наслідкові механізми досягнення соціальних результатів за допомогою вибраних дій. Завдяки застосуванню теорії змін соціальні ініціативи та проєкти стають більш обґрунтованими, а тому більш зрозумілими для інвесторів та виконавців.

Слухачі також дізналися, як перейти від ідеї до її втілення, де знайти однодумців та ознайомилися з техніками пошуку ідей. Серед них лекторка виділила фрірайтинг, який уможливлює вимкнути у собі внутрішнього критика та імпровізувати, висуваючи яскраві ідеї. Почули учасники й про ідентифікацію та аналіз зацікавлених сторін для визначення рівнів їхньої впливовості та зацікавленості у проєкті. Особливу увагу доповідачка зосередила на стратегії взаємодії із зацікавленими сторонами відповідно до їхньої ролі у проєкті, а також на структурі плану залучення зацікавлених сторін.

Свою розповідь пані Кадрія супроводжувала прикладами та рекомендаціями.

Присутні взяли активну участь в експерименті з виділення закономірностей. Результати експерименту продемонстрували учасникам, що іноді на проблему треба подивитися під іншим кутом зору, зробити крок назад, щоб зрозуміти, якими мають бути подальші дії для її розв’язання. Учасники відповідали на запитання та отримали домашнє завдання: спробувати скористатися для винайдення ідей методом «6–3–5».

Пані Олена з м. Нова Одеса поділилася знаннями: «Метод «6-3-5» є ефективним інструментом для генерації ідей в командній роботі. Основна ідея полягає в тому, що учасники групи працюють незалежно один від одного, генеруючи ідеї, які потім обговорюються». Далі учасниця заходу окреслила кроки, які можна виконати для правильного застосування цього методу. А також зазначила, що він дозволяє кожному учаснику висловити свої думки, тоді як обговорення зберігає колективний характер та сприяє відбору найкращих ідей.

А пані Олена з м. Харків зазначила: «Це важка справа – залучення зацікавлених осіб і генерування серйозних ідей. Дякуємо, що надали рекомендації, як краще це робити. Найближчим часом спробуємо застосувати на практиці».

Протягом лютого ментори проєкту проведуть ще два вебінари в рамках поточного модулю:

  • 22 лютого: онлайн-семінар «Методи, інструменти та технології партисипації: інформування громадськості». Реєстраційна форма: https://forms.gle/vDaZn3og7EdRjzTu7
  • 29 лютого: онлайн-семінар «Методи, інструменти та технології партисипації: консультації із громадськістю». Реєстраційна форма: https://forms.gle/cwA8TG2mFXL21wFMA

Щоб отримати сертифікати про підвищення кваліфікації, долучайтеся до наступних занять та успішно пройдіть тестування. Станьте рушійною силою вашої громади. Разом робитимемо усе можливе для розвитку громад України.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1773
Рейтинг
318
постів
71
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0