Системи електричного опалення

Дата публікації: 23.12.2022

22 грудня відбувся вебінар про особливості роботи систем електричного опалення для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».

Професор Анатолій Колієнко, фахівець у сфері теплогазопостачання, старший спеціаліст Інституту місцевого розвитку, почавши свою презентацію, наголосив: «Лише у Київській області зруйновано 60% трансформаторних пунктів. З одного боку, це надзвичайно зручний спосіб опалення, а з іншого – відсутність електроенергії, подача її з певною черговістю робить його малодоступним». Спікер розказав про вибір системи опалення за критеріями ефективності та доцільності використання для споживача, вимоги нормативів до електричних систем опалення, особливості їхньої роботи. Поговорили і про когенерацію – спільне вироблення теплової й електричної енергії, що є найбільш дієвим способом скорочення витрат палива. Також учасники дізналися про те, як підвищити ефективність роботи опалювальних електроприладів, які з них краще не використовувати.

Експерт розповів, як зменшити витрати ресурсів під час експлуатації котелень, ознайомив учасників з роботою системи централізованого теплопостачання в умовах пошкодження системи електропостачання. Ще присутні дізналися, як споживач визначає кількість теплоти, котру виробляє котельня, та як зменшити споживання теплової енергії.

А на завершення заходу присутні ставили запитання та отримали на них експертні відповіді. Так, на запитання пані Наталі з м. Дніпро про доступнысть атомноїенергетики пан Анатолій відповів, що енергію розщеплення атома не можна переробити одразу в електричну, на атомній електростанції стоять точно такі ж турбіна і генератор, як на тепловій електростанції. Міняється лише первинна енергія (атомна, а не паливна), процеси відбуваються практично ті ж самі, хоча й атомна енергетика сьогодні є найдешевшою. А учасниця Тамара з м. Дніпро запитала: «Так що краще – централізоване опалення чи просто «тепла підлога» (електрична чи водяна)? Чи мати і те, й інше?» Спікер відповів: «Краще буде там, де менше споживання теплової енергії. Кількість теплоти, яку треба підводити до помешкання, залежить від того, скільки її споживають. Ліпше буде там, де більш утеплений будинок, де менше втрат. Якщо ви переходите на інший енергоносій, то ви міняєте тільки тариф, електроенергія утричі дорожча за централізоване опалення, тож ви більше платитимете за електроенергію. Але, якщо ви будете регулювати тепло й обігрівати квартиру за рахунок сусідів, які мешкають поряд і використовують централізовану систему опалення, то, відповідно, для вас буде дешевше».

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://osbb-ok.org.ua/posts/elektricne-opalennya-castina-1 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
24
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0