Створення і діяльність асоціацій ОСББ

Дата публікації: 15.02.2023

14 лютого для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся вебінар про порядок створення і діяльності асоціації ОСББ.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, говорить: «Сьогодні ми розглянемо новий рівень добросусідства, що розповсюджується за межі одного будинку, коли з’являються спільні інтереси між ними». Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розказав про поняття асоціації організацій співвласників багатоквартирних будинкiв та підкреслив, що відповідно до законів України, АОСББ створюється і діє на основі Закону про ОСББ - це непідприємницьке товариство, яке веде неприбуткову діяльність. За рішенням співвласників, функції з управління будинком можуть передаватися ОСББ чи асоціації ОСББ, а обмежень щодо змісту статуту асоціації в законодавстві майже немає.

Учасники дізналися про відмінність асоціацій ОСББ – об’єднання ОСББ для спільного управління «своїми» багатоквартирними будинками – від громадських спілок та господарських асоціацій. Спікер розповів про порядок створення асоціацій з ініціативи юридичних осіб, тобто ОСББ, а не окремих співвласників будинків.

Експерт обговорив, як управляти будинками, моделі управліннями АОСББ та фінансові аспекти їхньої діяльності. А також учасники розглянули, як об’єднання керують асоціацією, детально зупинившись на функціонуванні органів управління, проведенні загальних зборів, доцільних варіантах розподілу голосів та представництва ОСББ в асоціації.

Пані Любов з м. Запоріжжя поділилася: «На мій погляд, краще ОСББ в кожному будинку, а потім вже, коли є досвід і спільні плани на майбутнє, створювати асоціацію. Особливо, коли ці будинки маленькі, наприклад на 60 квартир». Пані Вікторія відповіла, що, дійсно, асоціації є правильним рішенням для таких будиночків, оскільки тоді обслуговувати їх простіше та дешевше для співмешканців. Зараз існує багато державних програм, якими можна скористатися, наприклад, «Мій дім», «Мій енергодім», але треба визначитися: робити це для одного будинку чи для тих, які належать вже до асоціації. Успішні приклади є в обох варіантах. А учасниця Оксана з м. Київ запитала: «Наше ОСББ не має асоціації. Але є потреба в її створенні якраз тому, що будинки нашого ЖК об’єднані між собою спільними інженерними мережами теплопостачання та котельнями-прибудовами. Досліджуємо наші можливості забезпечувати теплопостачання через утворення АОСББ. Котельні у власності забудовника. Але 2 роки тому обладнання двох котельнь забудовник продав у власність компанії, через яку ми отримували опалення. Хочемо забрати котельні в асоціацію - якщо є поради, як нам діяти, то будемо дуже вдячні». Пан Дмитро відповів, що одна справа, коли ці котельні перебувають у комунальній власності, мають окрему будівлю - тоді треба домовитися з містом, на яких умовах асоціація буде їх експлуатувати і перейме у власність. Інша ж – коли це за всіма ознаками власність мешканців будинку і приміщення її є допоміжним, але вони чомусь належать, наприклад, забудовнику. Тоді їх треба повернути у власність будинку, а далі, об’єднавшись в асоціацію, користуватися і обслуговувати.

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://www.youtube.com/watch?v=6qmMYv5gBMQ 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
33
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0