Триває навчальна програма для ОГС: законодавчі засади та форми участі громадян у вирішенні питань місцевого значення

Дата публікації: 01.03.2024

27 лютого відбувся другий безкоштовний вебінар за третьою навчальною програмою «Форми та інструменти адвокації спільних інтересів перед органами влади» в рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія». Цільова аудиторія – представники організацій громадянського суспільства (ОГС), внутрішньо переміщені особи, співвласники багатоквартирних будинків, активні громадяни та ін.

На початку зустрічі підбили підсумки попереднього вебінару, а усі охочі наживо виконали домашнє завдання – розповіли про життєві приклади адвокування інтересів громади перед органами влади. Далі Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», консультант проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», розкрив тему «Законодавчі засади та форми участі громадян у вирішенні питань місцевого значення» (програма заходупрезентаціявідеозапис). Спікер зробив огляд релевантного законодавства та підкреслив, що особливе значення має практичне впровадження партисипативних інструментів, і щоб забезпечити громадську участь, не обов’язково чекати спеціальної вказівки закону. Але для громадського сектору положення законодавства є додатковим аргументом у співпраці з органами місцевого самоврядування з питань партисипації. Лектор розповів про організаційно-правові засади окремих форм залучення громадян до вирішення питань на місцях. Дмитро Левицький акцентував увагу на практичних аспектах підтримки ініціатив громадського сектору та «бюджету участі», передачі об’єктів комунальної власності ОГС. Підбиваючи підсумки вебінару, спікер підкреслив, що перелік форм партисипації не є вичерпним, вони не обов'язково повинні бути прямо описані в законодавстві, а можливості для неї можна знайти навіть у законах, які прямо їй не присвячені.

Відбулася жвава дискусія, під час якої усі охочі ділилися власним досвідом, відповідали на запитання, запитували самі. Пані Інна з м. Дніпро відмітила: «Є приклад вдалої роботи органів самоорганізації населення у гуртожитку, який зняли з балансу підприємства, оскільки його ліквідували. Голова ОГС дуже багато зробила для будинку та прилеглої території». А пані Альона з м. Нова Одеса написала в чаті: «Бюджет участі» і громадське обговорення, на мою думку, є найбільш дієвими формами участі громадян у вирішенні питань місцевого значення. Найцікавішим з усієї лекції було застосування на практиці інструментів партисипації, адже мова партнерства сьогодні має ключове значення, а ще – відкритість, боротьба з корупцією та доброчесність».

До наступних вебінарів, передбачених цією програмою, приєднуйтеся вже в березні.

Долучайтеся до наших заходів, отримайте сертифікати про підвищення кваліфікації та станьте рушійною силою вашої громади. Разом робитимемо усе можливе для розвитку громад України.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1773
Рейтинг
318
постів
25
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0