Трудові відносини в ОСББ під час війни

Дата публікації: 22.09.2022

20 вересня команда проєкту «Добрі сусіди – одна країна» провела онлайн-семінар «Особливості трудових відносин в ОСББ в умовах воєнного стану», зосередивши увагу учасників на законодавчих аспектах, новинах та викликах трудового законодавства.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ ініціативи «Добрі сусіди — одна країна» та голова правління ОСББ «Мотор» в місті Києві, зазначила: «За моїми власними спостереженнями, найбільш актуальним зараз є питання звільнення працівників. Але в той же час треба пам'ятати, що можна призупинити трудові відносини. Законодавство щодо цього стосується також прифронтових та фронтових територій - навіть якщо будинок пошкоджено, то не варто бігти і ліквідовувати ОСББ. Все одно є земля під будинком, є співвласники, які лишилися без житла і майна, та є трудові відносини».

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, презентував базові поняття трудового законодавства, розповівши про відносини «у» та «довкола» ОСББ, та надав вiдповiдi на поширенi запитання щодо трудових відносин між ОСББ та працівниками в період дії воєнного стану. Виняткову увагу зосередив на трудових правовідносинах і виборних посадах. Пан Дмитро наголосив: «Ми не говоримо про те, що ви і так можете взяти з інтернету. Краще обговорити виклики, які стосуються воєнного стану і трудового законодавства. Станом на сьогодні гарячі новини є, хоча вони стосуються соціального захисту. Зокрема, планується, що з першого жовтня виплату пільги «субсидія», а з 1 грудня і її розрахунок будуть здійснювати органи Пенсійного фонду України, що вже трохи збурило причетних. Ми поговоримо про це детальнiше під час вебінару 22 вересня» (реєстраційна форма: https://forms.gle/4v1tvfUoAucuCDMF8). Разом з експертом учасники обговорили I особливості укладання, припинення і призупинення трудових договорів в умовах воєнного стану, які базуються на загальному законі – «Кодекс законів про працю України» – та спеціальному законі – Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». 

Пані Надія з м. Запоріжжя, поцiкавилася: «Якщо голова працює на основному місці роботи, у нього повинна бути мінімальна зарплата?» Пан Дмитро відповів: «Зарплата може бути яка завгодно, адже голова правління може працювати 1 день або 5-10-20 днів в ОСББ. Усе залежить від того, що було вказано в заяві, коли його брали на роботу, і наказі. Але у нього може бути зарплата, наприклад, 40 000 грн, а він працював лише 1 день в цьому місяці, то не отримає він ці 40 000 грн, бо 40 000 грн діляться на 21 робочий день, і платимо відповідно 1904,76 за цей місяць».

А учасниця Наталя з м. Тернівка відмітила: «Не завжди встигаємо слідкувати за новинками законодавства, а тут завжди корисна і чітка інформація. Припинення трудового договору – це те, що будемо використовувати на практиці у своєму ОСББ».

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/osoblivosti-trudovix-vidnosin-v-osbb-v-umovax-vojennogo-stanu  

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1749
Рейтинг
312
постів
39
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0