У Старобільську на хакатонi презентували креативнi перетворення мiського простору

Дата публікації: 21.01.2022

19 січня у Старобільську пройшла презентація концепції  креативного перетворення міста. У заходi взяла участь робоча група з питань креативного перетворення, представники ОСББ та ОМС мiста. Учасники також обговорили шляхи активізації створення ОСББ у громаді.

Кадрія Сафіуліна, старша спеціалістка з питань залучення громадськості, висвітлила історичні та географічні особливості міста, розглянула його архітектурну специфіку благоустрою. Олександр Шевченко, дизайнер, запропонував арт-рішення для креативного перетворення семи локацій, які мають змінитися відповідно до прийнятої стилістики, а саме: міні-сквер по вул. Центральна, міський скейт-парк, дитячий майданчик на прибудинковій території одного з ОСББ, міський пляж «Бредок», фасад Старобільського професійного ліцею, Луганский національний університет імені Тараса Шевченка, Пам’ятник велосипеду в парку «Шервуд».

Пропозиції викликали жваве обговорювання серед членів робочої групи та запрошених. Наталія Кравцова, представниця ОСББ «Імперіал», сказала: «Мені ідеї сподобалися, ми давно шукаємо можливості перетворення нашого ОСББ: мурал, дитячий майданчик чи клумби – все це буде надихати наших мешканців на гарний настрій та позитивні справи».

Олександр Лук’яненко, місцевий краєзнавець, по кожній з локацій висвітлив питання, пов’язані з її призначенням або правом власності на цю територію: «Сквер по вулиці Центральна – ідея чудова, але земля під цією ділянкою приватна. З одного боку, можна запропонувати власнику варіанти поліпшення локації, бо красива та доглянута ділянка буде приносити більші кошти за оренду. З іншого боку, треба думати, як це реалізувати, з урахуванням невеликої площі, щоб залишилось місце для автомобілів, які обслуговують бізнес». Пан Олександр також запропонував розглянути  створення пам’ятника «Старобільськ у небі» замість порожньої "декомунізованої" стели в парку культури та відпочинку.

Ідея пам’ятнику велосипеду у парку «Шервуд» сподобалась всім присутнім. Єдине, на що звернув увагу громадський активіст Сергій Летучий, щоб при проєктуванні доріжок дизайнери врахували принципи інклюзивності для маломобільних груп населення.

Учасники домовилися знову зібратися робочою групою та обговорити запропоновані локації, надати свої пропозиції.

 

У ході «хакатону» з активізації створення ОСББ у громаді Ольга Липова, провідний спеціаліст відділу ЖКГ, сказала: «Однією з пріоритетних задач для розвитку нашого міста є заохочення людей до громадської активності та добросусідства через управління власними будинками. Для вирішення цього завдання приймаються відповідні програми, місто долучається до важливих проєктів, на кшталт «Добрі сусіди – одна країна». Органи місцевого самоврядування готові сприяти об’єднанню громадян в ОСББ, а яким чином це краще зробити, давайте обговорювати».

На зустрічі розглянули питання переваг об’єднань, інструментів активізації співвласників та подолання перешкод, які заважають згуртуванню співвласників в ОСББ. Олександр Литкін, досвідчений представник руху ОСББ, зазначив:

«Співвласники можуть повноцінно керувати спільним майном багатоквартирного будинку, який є їхньою спільною сумісною власністю. Це дає змогу самостійно формувати бюджет, штатний розклад, визначати внески на утримання будинку, обирати постачальників комунальних послуг».

Раїса Лаврова, представниця руху ОСББ, доповнила: «У рамках ОСББ своєчасне проведення необхідних ремонтних робіт стає реальністю. Мешканці самі визначають першочерговість ремонтів, а керівництво ОСББ завжди швидше реагує на проблеми в будинку, ніж це відбувалося б при обслуговуванні ЖЕКу. Крім того, ОСББ має право здавати в оренду нежитлові приміщення, а отримані кошти направляти на утримання будинку».

 

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Реалізація ініціативи «Добрі сусіди – одна країна» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
23
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0