У Сватовому продовжується налагодження діалогу між ОМС та ОСББ

Дата публікації: 23.12.2021

21 грудня у Сватівській міській раді відбувся другий круглий стіл «Налагодження діалогу між ОМС та ОСББ міста». Під час першого було проведено презентацію успішного досвіду розробки і впровадження програм підтримки ОСББ у м. Маріуполь, тоді учасники обговорили пропозиції щодо подібної міської програми у Сватовому: здебільшого схилялися до програми «Затишний двір».

Відкрила зустріч Оксана Очкурова, координаторка проєкту у м. Сватове, яка представила учасників круглого столу та надала слово для привітання заступниці міського голови Ірині Корляковій, яка наголосила, що місцева влада буде підтримувати ініціативні групи, а також ОСББ, які вже створені, не тільки консультативно, у тому числі юридично, але й фінансово та закликала присутніх: «Я маю на увазі розробку Програми підтримки ОСББ, із заходами на кшталт утеплення будинків шляхом встановлення вхідних дверей, заміни вікон у місцях загального користування, можлива також підтримка проведення толок та інших заходів. На жаль, ми не можемо виділяти кошти ініціативним групам, тому саме час замислитися над тим, щоб юридично зареєструвати своє ОСББ та відкрити розрахунковий рахунок у банку». 

До учасників звернувся і радник міського голови Олексій Горшков, який перш ніж розповісти про створення Програми підтримки ОСББ, наголосив на проблемах, які стають на заваді створенню об’єднань співвласників: «Серед основних проблем я би виділив 5 нагальних: відсутність ініціативи від місцевих мешканців, лідерів серед них, важелів впливу на тих, хто не сплачує гроші за ЖК-послуги, технічної документації на будинки, а також  пасивне, байдуже ставлення мешканців до багатьох проблем будинків та наявність боржників, які багато років не сплачують квартплату. Єдиний вихід – співпраця влади та громадян. Із жовтня ми чекали на пропозиції від ОСББ щодо наповнення Програми підтримки ОСББ, нічого не отримали, тому звертаюся ще раз до присутніх: закликаю висловитися, яким чином міськрада зможе вам допомогти».

З минулої зустрічі у жовтні 2021 року єдине зареєстроване у місті ОСББ «Будівник 17» працює без розрахункового рахунку у банку. Лілія Родомська, заступниця голови правління цього ОСББ, повідомила, що мешканці будинку втрачають довіру до ОСББ, тому що не всі проблеми вирішені, а для ефективного управління не вистачає знань, навичок та часу.

Для того, щоб сприяти створенню нових ОСББ у місті, депутатка міськради Ольга Найдьонова запропонувала провести інформаційну кампанію, яка би продемонструвала успішність ОСББ з моменту створення до вирішення нагальних проблем. Чи це буде зроблено на прикладі наявного ОСББ, чи ініціативної групи кв. Сосновий, поки що не вирішено.

Отже, програмі підтримці ОСББ — бути! Міськрада чекає на пропозиції щодо її наповнення.

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

***

Реалізація ініціативи «Добрі сусіди – одна країна» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
18
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0