У Золочівській громаді проведено серію заходів “майстерня майбутнього”

Дата публікації: 08.07.2024

24-29 червня у рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» відбулася серія заходів «майстерня майбутнього» в Малорогозянському, Феськівському та Довжицькомустаростинських округах Золочівської територіальної громади (ТГ). Учасники – представники новостворених молодіжних рад цих округів, активна молодь сіл, старости та представники організацій громадянського суспільства.

Майстерня майбутнього – неформальний партисипативний захід, на якому відбувається публічне обговорення перспектив розвитку спільноти певної території – міста, селища, села.

Перед початком обговорення було оприлюднено результати опитувань молоді, які заздалегідь було проведено онлайн в кожному старостинському окрузі, про те, чим пишається, чого соромиться і про що мріє молодь округу. Також учасники  спільно визначили сильні та слабкі сторони свого округу.

Обговорення відбувалося за інноваційною методикою, яка, на думку організаторів, більше підходить для молодіжного середовища. Після вступної частини учасники кожного заходу мали бути поділені на дві групи, щоб сприяти активності та творчому опрацюванню ідей. На першому етапі учасникам пропонується обговорити умови та заходи, які важливі для самореалізації молоді. На другому етапі розглянути, чому задумане на першому етапі важко або взагалі неможливо зробити. Після обговорення перешкод для реалізації своїх мрій учасникам пропонується визначити та спланувати реалістичні заходи, які можна здійснити через подолання та нейтралізацію певних перешкод, залучення необхіднихресурсів та однодумців.

На кожному заході до присутніх із привітанням звернулася Юлія Свєженцева, керівниця інституційного напряму проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія». Пані Юлія закликала учасників/-ць вірити у майбутнє своєї громади. Підкреслила, що аби зробити його кращим, потрібно перед усім визначитися із пріоритетами, з сильними та слабкими сторонами, а на основі цього аналізу варто розробляти нові принципи життя, нові цінності для спільноти.

Андрій Стеценко, модератор заходу у Малорогозянському старостинському окрузі, 24 червня ознайомив присутніх з результатами опитування у громаді, в ході якого з'ясувалося, що передусім люди пишаються активною молоддю, відповідальними вчителями, волонтерами, старостою; а з локацій – дитячими майданчиками, храмом, волейбольним полем. Більше всього респондентам було соромно за стихійні сміттєзвалища, занедбані будівлі, відсутність транспортного сполучення, апатію населення, відсутність роботи, аптек та ін. Люди готові самостійно допомагати ТГ, прибирати сміття, брати участь у спорудженні дитячих майданчиків, ставати волонтерами. Учасники проаналізували опитування, розглянули сильні та слабкі сторони громади, зовнішні та внутрішні фактори, які впливають на її розвиток. 

Заступниця голови молодіжної ради Довжицького старостинського округу Тетяна Шило 28 червня розповіла про успіхи та проблеми громади. Згідно з опитуванням, молодих жителів села найбільше турбують безпека та поліпшення умов праці та відпочинку; молодь просить відкрити більше спортивних майданчиків, клубів за інтересами, творчих гуртків для дітей. Також мешканці хотіли би, щоб у селі провели курси тактичної медицини, оскільки округ знаходиться поблизу зони бойових дій. Обговорили акти хуліганства на дитячих майданчиках та в інших громадських місцях, які облаштувала/ремонтувала громада, з’ясовували, чому досі не покарані винні. Зосередилися також на проблемах вивозу сміття, збільшення кількості безпритульних тварин.

29 червня на заході у Феськівському старостинському окрузі Тетяна Сегеда, голова молодіжної ради, повідомила: опитування серед молодих жителів громади показало, що вони найбільше пишаються своєю згуртованістю, розвинутою інфраструктурою, місцевим краєвидом. Більше всього респондентам було соромно за людей, які страждають на алкогольну та наркотичну залежність; недостатню кількість розваг, секцій, занедбані будівлі та інше. Люди готові самостійно допомагати ТГ у створенні секцій і ремонті доріг, прибирати сміття, брати участь у спорудженні дитячих майданчиків, поліпшувати екологічний стан села. Учасники/-ці проаналізували опитування, розглянули сильні та слабкі сторони громади, ще раз підкреслили, що для розвитку молоді потрібно відкрити спортивні секції, проводити майстер-класи, забезпечити їй фінансову підтримку, щоб вона могла реалізувати свої таланти. Присутні також відмітили великий попит на освітній компонент для молоді.

На кожному заході присутні працювали у групах. На першому етапі («Наші найсміливіші мрії») обговорили умови та заходи, які важливі для самореалізації молоді у громаді. На другому етапі («Заперечення скептиків, або чому задумане важко або неможливо зробити») – перешкоди для реалізації заходів з першого етапу. На третьому етапі («Мрії наполегливих реалістів») обговорювали та планували заходи, які можна втілити, подолавши певні перешкоди. Після цього відбулися презентації кожної із груп про те, які ресурси і чия допомога потрібна для реалізації заходів, як краще залучати заінтересованих сторін. 

Підбиваючи підсумки, учасники/-ці підкреслили важливість співпраці із громадськими та волонтерськими організаціями, благодійними фондами, місцевою владою, обговорили організацію навчання активної молоді. Серед пріоритетів визначили обладнання приміщення для роботи молодіжної ради, побудову мобільного укриття. Юлія Свеженцева дала декілька порад, як краще задовольняти потреби громади, використовуючи можливості молодіжної ради. 

10 липня планується черговий захід у форматі “майстерня майбутнього”, де молодіжна рада при Золочівській селищній раді буде обговорювати мрії та плани молоді територіальної громади в цілому.

Напрацювання молодіжних рад на майстернях майбутнього будуть представлені 17.07.24 на онлайн-конференції «Молодіжна партисипація Золочівської селищної територіальної громади: новації, мрії та спільні дії», до участі в якій також запрошені представники Харківської ОДА, відповідальні за роботу з молоддю, та ВЦА Золочівської ТГ.

Запрошуємо охочих долучитися до цих та інших зустрічей, консультацій та презентацій. Слідкуйте за новинами та використовуйте можливості партисипації у вашій громаді.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1815
Рейтинг
336
постів
12
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0