Управління ОСББ за відсутності голови правління

Дата публікації: 17.08.2022

16 серпня команда проєкту «Добрі сусіди – одна країна» провела онлайн-семінар «Робота правління та його голови в умовах воєнного стану. Як управляти ОСББ, коли голова правління відсутній».

Руслан Тормосов, виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку», керівник проєкту «Добрі сусіди – одна країна», розповів про оновлену місію ініціативи - укріплення гуманістичних цінностей, добросусідства, взаємодопомоги, та підвищення рiвня громадянської активності. А також анонсував майбутні заходи про відновлення житлового та громадського простору у містах, що зазнали руйнувань внаслідок бойових дій, та конкурсу з підтримки громадських ініціатив «Не будь байдужим». 

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, акцентував увагу на екстрених новинах, а саме на Законі України, опублікованому 16.08.2022 р., «Про внесення зміни до пункту 10-2 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» щодо зупинення виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану» від 27 липня 2022 року № 2456-IX. Спікер підкреслив, що про внески до ОСББ не йдеться, а заборгованість за ЖКП продовжує стягуватися за винятком:

  • громад у районах воєнних дій чи окупації (у т. ч. тих, які були в окупації), оточенні – за переліком, затвердженим Мінреінтеграції;
  • звернення стягнення на знищену нерухомість.

Вiдповiдно до оновленого законодавства звертатися в суди та стягувати борги можна і треба.

Пан Дмитро та Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ проєкту «Добрі сусіди — одна країна», розглянули практичні ситуації, пов’язані з управлінням об’єднанням співвласників в умовах воєнного стану. Упродовж зустрічі учасники дізналися, як організувати роботу, коли голова та члени правління перебувають в евакуації або з ними відсутній зв’язок, а також обговорили особливості трудових правовідносин в умовах воєнного стану. Спікери підкреслили, що люди є найбільшою цінністю, зарплата має виплачуватися, а податки за неможливості можуть тимчасово не сплачуватися - законодавство передбачає звільнення від відповідальності за неподання звітності, несплату ЄСВ, але не звільнення від обов’язку платити.

Таміла, голова правління ОСББ з мiста Жовтi Води, відмітила: «Iнформація дуже корисна, особливо новини про можливість звернутися до суду щодо боржників у період воєнного стану».

Олена, голова правління iншого ОСББ з м. Харків, говорить: «Доступно розшифрували законодавство щодо питань функціонування ОСББ, особливо цікаво було про електронне підписання. З'явилася інформація про подовження виплати субсидій, тож як бути з боржниками, які будуть її отримувати?».

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/robota-pravlinnya-osbb-v-umovax-vojennogo-stanu-yak-buti-koli-golova-pravlinnya-vidsutnii 

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
74
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0