Усе про партисипацію для ОГС: почалася друга програма підвищення кваліфікації «Основи формування інституційної спроможності організацій громадянського суспільства для успішної партисипації...»

Дата публікації: 19.01.2024

У рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» відбувся перший безкоштовний вебінар в рамках другої програми навчання «Основи формування інституційної спроможності організацій громадянського суспільства для успішної партисипації на місцевому рівні». Учасники заходу — представники організацій громадянського суспільства (ОГС), внутрішньо переміщені особи, співвласники багатоквартирних будинків та ін.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», консультант проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», представив програму для ОГС, яка складається із трьох тем. 16 січня лектор розкрив першу тему: «ОГС в Україні: види, організаційно-правові форми та засади діяльності» (програма заходупрезентація, відеозапис). Пан Дмитро розповів про ОГС як інструменти досягнення цілей̆ партисипації, про організаційно-правові форми ОГС за законодавством України. Особливу увагу приділив питанням внутрішнього бачення та зовнішнього позиціонування організацій. Учасники активно ділилися в чаті місіями своїх ОГС. Так, пані Вікторія з міста Помічна написала: «Місія нашої організації – рушійна сила для розвитку енергії волонтерства та спільнотворення». Пан Олександр з м. Подільськ зазначив місію ГО «Спілка ветеранів Афганістану та воїнів-інтернаціоналістів»: «Підтримка малозабезпечених пенсіонерів, які потребують соціальної реабілітації; здійснення догляду за хворими, особами з інвалідністю, одинокими ветеранами. Окрім цього, захист та розвиток прав і свобод людини». Пані Євгенія окреслила місію ОСББ «Дворик на Садовій» (м. Бахмут) – «Створення комфортних умов для проживання мешканців в конкретному будинку» – та ГО «Час нових можливостей» – «Захист прав, задоволення суспільних, зокрема житлових, та інших інтересів ВПО Донеччини».

Під час інтерактиву учасники наживо ставили запитання спікерам. Пані Олена з м. Синельникове запитала: «До нас часто звертаються представники ГО, але не надають статутів. Підкажіть, будь ласка, як правильно перевірити їх, щоб дізнатися їхню місію, з’ясувати, чи дійсно ми маємо витрачати свій час та їм допомагати». Пан Дмитро відповів, що кожен має право перевірити особу за її офіційними документами (паспорт, закордонний паспорт, посвідчення водія), варто просити вказати ЄДРПОУ організації, від імені якої вони звертаються. Далі шукати на сайті https://youcontrol.com.ua/ інформацію щодо тієї чи іншої ГО.

До кінця місяця спікери розкриють ще одну тему – «Інституційна спроможність, структура і стійкість організацій громадянського суспільства» – передбачену програмою:

  • 23 січня відбудеться перший онлайн-семінар. Реєстраційна форма: https://forms.gle/wKDfa3vcQo72f1n38 (тільки для тих, хто до 15 січня заповнив анкету для участі у програмі);
  • 30 січня — другий вебінар. Реєстраційна форма: https://forms.gle/LecVQDz24mw2nA8f7 (тільки для тих, хто до 15 січня заповнив анкету для участі у програмі).

Після закінчення навчання учасники на підставі належного відвідування занять та успішного проходження тестування отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1775
Рейтинг
319
постів
41
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0