Усі охочі розвивати свою громаду долучилися до програми підвищення кваліфікації «Основи участі громадянського суспільства у вирішенні питань місцевого значення»

Дата публікації: 28.12.2023

19 та 26 грудня відбулося два навчальних заходи безкоштовної спеціальної короткострокової програми підвищення кваліфікації «Основи участі громадянського суспільства (партисипації) у вирішенні питань місцевого значення» для організацій громадянського суспільства (ОГС) семи областей України, активних громадян готових допомогти місцевій владі бути більш відповідальною, ефективною, а також чесно служити інтересам громади у рамках проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія».

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ВБО «Інститут місцевого розвитку», консультант проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», розповів про проєкт, навчальну кампанію для органів місцевого самоврядування (ОМС) та ОГС.

У ході реалізації програми Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», канд. соціологічних наук, доцентка, під час першого заходу розкрила тему «Партисипація як фундамент демократичного суспільства» (відеозапис, програма, презентація).

Під час вебінару було проведено опитування (огляд: https://bit.ly/48cp1z3), у результаті якого з’ясувалося, що 67% респондентів найчастіше відчувають за свою громаду гордість, 24% — гордість і сором одночасно та лише 9% — сором. Сто відсотків опитаних вважають свою територіальну громаду перспективною у плані розвитку. Водночас учасники отримали матеріали з аналізом стану партисипації в кожній пілотній громаді, включно з рекомендаціями щодо налагодження діалогу між місцевою владою і громадою та активізації участі громади у формуванні владних рішень.

Під час другого вебінару «Громадська партисипація, партнерство та довіра як рушії всебічного розвитку» говорили про те, чому партнерство та співробітництво збагачує всіх учасників, стратегія «win-win» («ти – мені, я – тобі») є найбільш вигідною для зацікавлених сторін, про організацію колективних дій для досягнення спільних неподільних благ, крауд-технології партисипації та ін. (відеозапис, програма, презентація). 

Після завершення навчальної частини програми учасники ділилися власним досвідом та думками щодо проблем українських громад та взаємодії «влада – громада». Зокрема, пані Євгенія з м. Бахмут написала в чаті: «До війни у своєму ОСББ «Дворик на Садовій» ми почали з банерів, на яких був такий текст: «Будинок щасливих людей. Добрі сусіди». Через постійну візуалізацію люди повірили, що сусіди в нашому  будинку – це дійсно щасливі люди. Якщо казати про рівень довіри до конкретного ОМС, то він низький, оскільки всупереч потребам громади місцева влада «робить своє», не прислухається до громадян. Натомість рівень довіри до громади високий. Ми за два дні створили групу в «Телеграмі», до якої вступило майже 16 тисяч людей».

Представники Знам'янської міської територіальної громади зазначили: «Громадам не вистачає комунікації та довіри. Посадовців традиційно вважають корупціонерами. Скільки би вони не зробили корисного для громади, стереотипи все одно важко подолати».

По закінченню навчання учасники, що успішно виконали завдання та пройшли весь курс, отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Долучайтеся до наступних програм, які анонсуємо вже найближчими днями, та станьте рушійною силою вашої громади. Будемо разом робити усе можливе для розвитку громад України.

Нагадаємо, що ініціативні ОГС з цільових ОТГ проєкту можуть подати заявку на грантовий конкурс «Успішна участь громади», спрямованому на просування взаємодії громадян, ОГС та влади для спільного напрацювання рішень та розв’язання місцевих проблем.

****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-канал

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1773
Рейтинг
318
постів
13
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0