Вебінар для ОМС: консультації з громадськістю як партисипативний інструмент

Дата публікації: 04.03.2024

29 лютого відбувся третій навчальний вебінар другого модулю (усього їх чотири) безкоштовної спеціальної професійної програми підвищення кваліфікації «Основи успішного залучення громадянського суспільства до вирішення завдань місцевого розвитку» в рамках проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія». Учасники – представники органів місцевого самоврядування (ОМС) та місцевих органів виконавчої влади семи областей України.

Заняття розпочалося із закріплення й обговорення пройденого матеріалу. Учасники розповіли, як вони розуміють соціальні зміни, навели приклади з життя їхніх громад. Вони поділилися досвідом своїх громад щодо прийняття рішень, які, з одного боку, полегшили існування людям під час війни, з іншого – занурили громаду в інституціональну пастку неефективної соціальної норми.

Потім Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», кандидатка соціологічних наук, доцентка, презентувала тему «Методи, інструменти та технології партисипації: консультації з громадськістю» (програма заходу, презентація, відеозапис). Спікерка роз’яснила циклічність процесу публічних консультацій, мету та особливості їхнього чинного законодавчого регулювання на місцевому рівні, а також нові законотворчі ініціативи, зокрема проєкт Закону №4254 «Про публічні консультації».

Окреслили проблеми й недоліки організації та проведення публічних консультацій на місцях, спричинені як інституціональними обмеженнями, так і позицією та ставленням місцевих можновладців, громадськості та заінтересованих сторін.

Розглядаючи форми публічних консультацій, лекторка підкреслила, що така форма як дослідження громадської думки вже не зазначена в новому законі, а деякі опитувальні методики використовуватимуться як електронні чи адресні консультації або як публічне обговорення (у випадку методу фокус-груп).

Особливу увагу приділили новим вимогам щодо цифровізації публічних консультацій. Розглянуто призначення онлайн-платформи для взаємодії із громадянами та інститутами громадянського суспільства та її роль в забезпеченні публічності, прозорості та підзвітності.

Наприкінці пані Юлія підкреслила переваги ефективних публічних консультацій, зробила застереження та дала поради, як підвищити їхню результативність. Вебінар закінчився обговоренням практики публічних консультацій у громадах учасників навчання. Присутні також ділилися досвідом та проблемами своїх громад. Так, пані Ольга з м. Павлоград зазначила: «Дякую за інформативний захід! Консультації із громадськістю – шар роботи ОМС, який має як негативний, так і позитивний результат. Цікаво чути про досвід колег. Дякую, що озвучили цю тему». А пані Софія з м. Покровськ відмітила: «Одразу побачила, як змінити блок електронної демократії на нашому офіційному сайті. Безліч ідей. Запам'яталася інформація про інституційні пастки – над цим корисно попрацювати. Усе дуже цікаво! Руки горять вносити зміни! Дякую!»

Cлідкуйте за оновленнями та приєднуйтесь до наступних вебінарів, передбачених цією програмою. Щоб отримати сертифікати про підвищення кваліфікації, долучайтеся до наступних занять та успішно пройдіть тестування.

Станьте рушійною силою вашої громади. Разом робитимемо все можливе для розвитку громад України!

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1761
Рейтинг
315
постів
32
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0