Вебінар для ОМС:  участь громадськості у формуванні ефективної комунікаційної стратегії територіальної громади

Дата публікації: 13.02.2024

8 лютого відбувся черговий навчальний захід безкоштовної спеціальної короткострокової програми підвищення кваліфікації «Основи успішного залучення громадянського суспільства до вирішення завдань місцевого розвитку». Учасники – представники органів місцевого самоврядування (ОМС) та місцевих органів виконавчої влади семи областей України в рамках проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія».

Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», канд. соціологічних наук, доцентка, розкрила тему «Планування й реалізація участі громадськості як складова ефективної комунікаційної стратегії територіальної громади», розповівши про сучасні підходи до формування комунікаційної політики ОМС. Слухачі дізналися все про комунікаційну стратегію громади, а також про цілі, завдання, інструменти, заходи і тепер зможуть сформулювати стратегічне бачення участі громадськості. Почули й про рушійні сили стратегічного розвитку, партисипацію як інструмент досягнення мети та міфодизайн. Особливу увагу учасників спікерка зосередила на залученні молоді до планування та молодіжних організаціях як рушіях розвитку громади (програма заходупрезентація, відеозапис).

Присутні активно виконували завдання, відповідали на запитання, ділилися досвідом та своїми поглядами щодо важливості партисипації для ефективної комунікаційної стратегії територіальної громади. Зокрема, пані Юлія з м. Богодухів відмітила: «Комунікації в нашій міській громаді є з різними ГО, дорадчими органами, інтелігенцією. Хотілося би, щоб до комунікацій залучалися науковці в різних галузях, професіонали, активні мешканці громади, які мають належний власний ресурс, а також щоб топменеджери дотримувалися обмежень, встановлених для них чинним законодавством». А пані Олена з м. Бахмут зазначила: «Я все думала, чого в нас немає комунікації з нашою ВЦА. Вийшов пост про відновлення Бахмута, а люди відразу стали реагувати, що зараз хочуть жити та чому не діляться з ними планами відбудови. Промоніторила це питання, і з’ясувалося, що українці вважають корупцію найбільшим ризиком у відновлені. 92% громадян України переконані, що влада має консультуватися із громадськістю у питаннях відбудови. Наразі вони чомусь вирішили, що краще у всьому розбираються. Але ж, коли потрібно було відстояти територіальну цілісність, то саме громада стала й рішуче не дала ворогу пройти! Що змінилося? Бойові дії тривають, діалогу, на жаль, немає, люди додумують самі. А зараз багато діячів, які цією ситуацією користуються. Партисипація вкрай необхідна, і ті громади будуть міцними, які співпрацюють з активною громадськістю!» Приклад застосування нового для деяких учасників підходу навела пані Ольга з м. Покровськ: «У нашій громаді використовується міфодизайн про Івана Сірка, який походить з невеличкого  поселення під назвою Сірківка».

Протягом лютого ментори проєкту проведуть ще три вебінари в рамках наступного модулю цієї програми, який має назву «Соціальні технології залучення громадськості та успішної реалізації громадських ініціатив»:

  • 15 лютого: онлайн-семінар «Соціальні технології змін: як залучити однодумців й поліпшити якість життя у громаді». Реєстраційна форма: https://forms.gle/bv33PaZzTeWbiaxo8
  • 22 лютого: онлайн-семінар «Методи, інструменти та технології партисипації: інформування громадськості». Реєстраційна форма: https://forms.gle/vDaZn3og7EdRjzTu7
  • 29 лютого: онлайн-семінар «Методи, інструменти та технології партисипації: консультації із громадськістю». Реєстраційна форма: https://forms.gle/cwA8TG2mFXL21wFMA

Нагадаємо, щоб отримати сертифікати про підвищення кваліфікації, долучайтеся до наступних занять та успішно пройдіть тестування. Станьте рушійною силою вашої громади. Разом робитимемо усе можливе для розвитку громад України.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках в соціальних мережах:

Facebook
Instagram
YouTube

Telegram-каналі 

та на сайті https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1773
Рейтинг
318
постів
76
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0