Відмови і призначення субсидій в умовах воєнного стану

Дата публікації: 24.01.2023

У рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» 20 січня відбувся вебінар про відмови в отриманні житлової субсидії та специфіку їхнього призначення в умовах воєнного стану для представникiв ОСББ та місцевих громадських організацій.

Антон Левицький, старший спеціаліст з соцзахисту ВБО «Інститут місцевого розвитку», розглянув найпоширеніші запитання щодо програми житлових субсидій - чи достатньо коштів передбачено у державному бюджеті, чи отримають субсидії всі, хто потребує допомоги, та як бути тим, кому раніше субсидії призначали рішенням комісії. Спікер навів статистичні дані про кількість одержувачів субсидій та суми нарахувань, а також окреслив особливості фінансування з державного бюджету за останні роки. Пан Антон пояснив, як уряд реагує на виклики щодо соціальної підтримки споживачів, як його рішення відображаються у статистичних даних. Розглянули й можливі підстави для відмови у призначенні допомоги від держави та винятки, коли рішення про її призначення може бути прийняте.

Експерт вичерпно пояснив, як оформлюється рішення про призначення чи непризначення допомог. У разі відмови уповноважений орган інформує заявника про прийняте рішення у паперовій формі із врученням відповідного повідомлення під підпис із зазначенням причин відмови і порядку оскарження прийнятого рішення, або через вебпортал електронних послуг ПФУ чи портал “Дія”. Тобто усне повідомлення у жодному разі не може бути підставою для відмови. Також розглянули, які порушення виявляють в результаті верифікації справ одержувачів субсидій Мінфіном і як на них реагують. Ці знання дозволять слухачам обґрунтовано захищати свої права.

Cпікер ознайомив учасників з рішенням уряду України, яке призведе до погіршення рівня соціальної підтримки малозабезпечених споживачів, та на прикладі показав, скільки втратять такі споживачі залежно від рівня доходів. Це рішення вчергове відтерміноване до закінчення карантину в Україні, востаннє  – до 1 травня 2023 року.

Пан Антон розповів про ситуації, коли допомога призначається як виняток. Для наочності навiв приклади, коли сім’я здійснила дорогу покупку, але може претендувати на субсидію, та коли у складі домогосподарства є зареєстрована особа, яка фактично проживає в іншому місці.

Пані Альбіна з м. Запоріжжя запитала: «Що робити, якщо ПФУ примушує ОСББ підключатися до електронного кабінету ПФ як виконавця послуг. Попереджають, що жителям не будуть нараховувати субсидії. Інформація про розмір внесків наразі подається на електронну пошту та в паперовому варіанті в канцелярію». Пан Антон відповів, що відповідно до п. 60 та п. 51 Положення про порядок призначення житлових субсидій ОСББ мають право надавати інформацію про розмір внесків у зручній їм формі. А учасниця Валентина з м. Жовті Води поцікавилася, коли і які документи потрібно подавати, якщо в січні 2023 р. прописали новонароджену дитину, субсидія наразі є. Спікер зазначив: «Згідно з п. 90 того ж Положення громадяни зобов’язані протягом 30 календарних днів поінформувати про зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств. Недотримання цієї вимоги може бути підставою для припинення надання субсидії. У разі зміни складу сім’ї члена домогосподарства подаються нові заява та декларація. Тому варто звернулись до ПФУ, і вам перерахують субсидію з огляду на збільшення складу домогосподарства та, відповідно, нарахувань комунальних послуг». Пан Антон рекомендував слухачам в разі потреби звертатися до консультаційного чатбота проєкту.

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://osbb-ok.org.ua/posts/perevirka-sprav-oderzuvaciv-subsidii-xto-i-koli-moze-vikonuvati-perevirku 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1749
Рейтинг
312
постів
13
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0