Відновлювані й альтернативні джерела енергії у будинках

Дата публікації: 16.01.2023

12 січня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та громадських організацій відбувся вебінар про використання відновлюваних й альтернативних джерел енергії для забезпечення належного мікроклімату у будинках.

Професор Анатолій Колієнко, фахівець у сфері теплогазопостачання, старший технічний спеціаліст Інституту місцевого розвитку, розказав про параметри мікроклімату, які визначають комфортні умови у помешканні.  Спікер розповів про відновлювані й альтернативні види енергії, зокрема основні - біомасу, біопаливо, дрова та скраплений газ. А також нагадав про додаткові джерела енергії: електрична та сонячна, вугілля.

Експерт акцентував увагу на мотивах заміщення викопних видів палива відновлюваними й альтернативними, та необхідні для цього умови. Учасники також дізналися про проєкти із заміни основних джерел енергії у багатоквартирних житлових будинках під час війни.

Пані Зінаїда з м. Рівне поцікавилася енергомодернiзацiєю будинку: «Наскільки впливає на енергозберігаючі заходи вентиляція у житловому багатоквартирному будинку? Що робити для зменшення тепловтрат у витяжках?» Пан Анатолій навів приклад звичайного панельного будинку: «Якщо взяти всі тепловтрати за 100%, то через дах втрачається 7%, 16% – через вікна, 30% – вентиляцію, 42% – стіни та двері і 5% – підвал. Ці показники підказують, з чого починати термомодернізацію будинку. Що стосується саме заходів зі зменшення тепловтрат у витяжках, то можна вплинути на інтенсивність вентиляції у будинку у період похолодань за рахунок єдиного механізму – регулювати кількість повітря на вентиляційних решітках витяжного каналу на кухні, у санвузлі, ванній кімнаті». Спiкер також зазначив, що варто встановити регульовані решітки, які можуть частково закриватись і зменшувати кількість холодного повітря, яке надходить у помешкання. Але коли температура на вулиці збільшується, варто ці решітки відкривати повністю.

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://osbb-ok.org.ua/posts/vikoristannya-vidnovlyuvanix-ta-alternativnix-dzerel-energiyi-dlya-zabezpecennya-mikroklimatu-u-budinkax-castina-1 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
18
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0