Використання спільного майна багатоквартирного будинку під час війни

Дата публікації: 03.11.2022

1 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» провели вебінар для представників ОСББ та місцевих громадських організацій, під час якого учасники дізналися про доступ та використання спільного майна багатоквартирного будинку в умовах воєнного стану.  

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, та Вікторія Погорєлова, розповіли про поняття і склад спільного майна багатоквартирного будинку, правові підстави користування ним і обмеження користування спільним майном. Пан Дмитро наголосив: «Що стосується воєнного стану, то у всякого доступу до спільного майна чи обмеження користування ним повинна бути правова підстава, тобто треба вимагати офіційні розпорядження і перевіряти документи, навіть якщо особа є представником військової адміністрації чи вдає із себе такого».

Експерти розкрили питання доступу до спільного майна, відповідального за його утримання та пошкодження, а також підказали, що робити з його несанкціонованим використанням. Пан Дмитро надав декілька порад щодо того, як зберегти спільне майно доступним: це роз'яснювальна робота з боку правління ОСББ, регулярний періодичний огляд спільного майна та технічні рішення – встановлення сигналізації, замків, самозахист цивільних прав, виклик співробітників Національної поліції та іншi аспекти.

Пані Тетяна з м. Куп'янськ подiлилася: «Дізналася про неможливість перереєстрації нежитлових та допоміжних приміщень. Обов’язково донесу інформацію до відома співвласників, а ще тепер планую перевірити всі проєкти по будинках і «відвоювати» для людей приміщення, які в них «віджали» і здають в оренду». А учасниця Олена з м. Новомосковськ поцікавилася, куди звертатися стосовно дублікату технічної документації на будинок, адже попередня обслуговуюча компанія надала лише план на одне окреме нежитлове приміщення. Пані Вікторія підкреслила: «Відповідно до законодавства, попередній управитель мав би передати всю документацію, але якщо цього не було, то можна звертатися до суду або виготовити її, передбачивши на це бюджетні кошти».

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/spilne-maino-bagatokvartirnogo-budinku-vikoristannya-i-dostup-v-umovax-vojennogo-stanu 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1749
Рейтинг
312
постів
49
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0