Як спілкуватися з «важкими» людьми

Дата публікації: 13.02.2023

9 лютого відбувся вебінар про вміння налагоджувати дiалог з різними видами співбесідників для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».

Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості проєкту «Добрі сусіди – одна країна», ознайомила слухачів вебінару з ненасильницькими методами спілкування в ОСББ, в основі яких спостереження, почуття та емоції, потреби, емпатія та прохання. Спікерка розказала про різні типи співбесідників, приділила увагу так званим «важким» у спілкуванні людям і способам побудування конструктивного діалогу. Учасники заходу дізналися про прийоми спілкування з хамами, критиканами та агресорами, пасивними маніпуляторами, «токсиками», та газлайтерами. «Шукати своїх справжніх партнерів та однодумців варто переважно не серед тих, хто задоволений станом управління будинку та займає пасивну позицію, а саме серед незадоволених, тих, хто часом допікає правлінню ОСББ своїми вимогами та критикою. У деяких з них є енергія та мотивація діяти для спільного блага, треба тільки порозумітися і домовитися» - підкреслила пані Свєженцева.

Учасники вебінару дізналися про активних та пасивних агресорів, підготовку до спілкування з різними типами людей, принципи та стратегію комунікації з ними.

Спікерка дала поради, як у разі необхідності «поставити людину на місце», як перебороти страх комунікації та відповідати чітко, ясно та твердо. Корисними були поради, як правильно відмовити людині, доводити свою правоту, і чи завжди це необхідно.

На завершення заходу панi Свєженцева надала практичні поради, які допоможуть ефективно спілкуватися навіть з «важкими» людьми, а учасники ставили запитання, отримували експертні відповіді та ділилися досвідом. Так, пан Олександр з м. Дніпро поцікавився: «Що робити, якщо важко спілкуватися з головою правління? Правління фактично відсутнє, ніхто не хоче співпрацювати. Збори не проводяться, фінансова звітність не ведеться з 2016 року». Пані Юлія підкреслила, що тут ще і проблема у пасивності самих співвласників, якщо їх влаштовує такий стан речей. Є два варіанти виходу з ситуації. Перший – це починати із проблем, які треба вирішити, вказати на них іншим співвласникам, тобто шукати однодумців і взяти управління будинком у свої руки, провести збори, вимагати звітність. А другий – правильно залякати голову правління, наголосивши на наслідках його/її бездіяльності. Надія, учасниця з м. Бровари, говорить: «Дуже корисна інформація для роботи і побуту. Треба розглядати кожен випадок окремо, адже в теорії часто одне, на практиці – інше. Особисто я ставлю такі спілкування на паузу, а через деякий час з’ясовується, що мала рацію».

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, перегляньте відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/spilkuvannya-z-vazkimi-lyudmi-v-osbb-castina-1 та https://osbb-ok.org.ua/posts/spilkuvannya-z-vazkimi-lyudmi-v-osbb-castina-2

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1723
Рейтинг
304
постів
44
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0