Залучити небайдужих: партисипація у місцевих громадах

Дата публікації: 28.11.2023

23 листопада відбулася перша онлайн зустріч про партисипацію та її роль у розвитку місцевих громад у рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія». Представники органів місцевого самоврядування (ОМС), військових адміністрацій, організацій громадянського суспільства (ОГС), внутрішньо переміщені особи, співвласники багатоквартирних будинків ознайомилися із проєктом, результатами дослідження потреб цільових громад у партисипації, почули про актуальні можливості для ОМС, ОГС та ініціативних громадян.

Руслан Тормосов, виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації «Інститут місцевого розвитку» (ВБО «ІМР»), керівник проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», д-р. екон. наук розповів про проєкт, його завдання, цілі та запросив присутніх взяти участь у конкурсі «Успішна участь громади», коли він буде оголошений.  

Для визначення рівня, особливостей та перешкод партисипативних процесів у громадах було проведене дослідження із залученням представників ОМС та ОГС до 24 онлайн фокус-групових  дискусій. Аналіз змісту та структури офіційних сайтів та сторінок у соціальних мережах 15 територіальних громад, наявних стратегій розвитку доповнили дослідження, про результати якого розповіла Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «ІМР», канд. соц. наук, доцентка. Спікерка окреслила проблеми, які можна вирішити за активної участі громадськості, зокрема, поводження з побутовими відходами, благоустрій прибудинкових територій, облаштування укриття у багатоквартирних будинках, залучення коштів для створення реабілітаційного центру для ветеранів, оснащення пунктів незламності, створення сучасного майданчика для дітей та ін.

Під час фокус-групових дискусій учасники відверто висловлювали свої думки. Так, Тетяна Штонда, начальниця відділу з економічних питань Павлоградської міської ради, зазначила: «Коли тобі дають право розподілити бюджет міста так, як ти вважаєш за потрібне, для людей це дуже важливо. Вони знають, що їхня думка важлива і вона почута».

«Якби можна було ефективно взаємодіяти з нашою владою, ми би досягли набагато більших результатів. Як тільки дізнаємося про нові можливості, починаємо діяти, щоб поліпшити життя в нашій громаді», — підкреслила Ольга Шякубова, заступниця ГО «Агенція розвитку міста Южного».

Було багато відгуків про початковий етап ініціативи, зокрема Євгенія Деменкова, керівниця відділу турботи, адвокатка ГО «Час нових можливостей», м. Бахмут, відмітила: «Мені було цікаво подивитися на проблему налагодження  діалогу між владою і громадою через призму нашої Бахмутської громади. В час, коли місто повністю зруйноване, зняті всі маски, люди стали більш вільними у висловлюванні своїх думок, а влада «розкрилася» у повній красі, дійсно замислюєшся над тим, що ось він, цей момент, коли можна створити ідеальну громаду своїми спільними зусиллями. Планувала лише послухати, а нотувала протягом всієї презентації. Щиро дякую, пані Юліє, за досвід і цікаве спілкування».

Кадрія Сафіуліна, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «ІМР», канд. техн. наук, доцентка, презентувала ОМС та ОГС спеціальні освітні програми з підвищення кваліфікації щодо партисипації, окреслила їхні складові, мету, структуру, зміст та оцінювання результатів. Спікерка також ознайомила присутніх з можливостями підвищення кваліфікації та отримання сертифікатів за умови успішного навчання.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з соціальної мобілізації ВБО «ІМР», розповіла про інформаційно-консультативну підтримку партисипативних заходів, адвокаційну допомогу на запит громад. Будуть підтримані формалізовані  партисипативні заходи: круглі столи, панельні дискусії, засідання дорадчих/робочих груп та -неформалізовані заходи: «відкритий простір», «майстерня майбутнього», «таунхол-зустрічі», «дослідницькі прогулянки», воркшопи, експрес-опитування тощо. Адвокаційна допомога  полягатиме в  експертній підтримці на запит громад з розробки проєктів місцевих нормативних актів.

Запрошуємо бажаючих долучитись до інших зустрічей, вебінарів, консультацій та презентацій. Слідкуйте за новинами та використовуйте можливості партисипації у вашій громаді.

Матеріали конференції:

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1815
Рейтинг
336
постів
156
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0