Залучити небайдужих: партисипативні інструменти у сфері управління відходами

Дата публікації: 16.04.2024

11 квітня у рамках ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» відбулася онлайн-зустріч про партисипацію та її роль у сфері управління відходами. Учасники – активні громадяни, представники організацій громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування (ОМС), військових адміністрацій Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Миколаївської та Харківської областей.

Під час зустрічі Юлія Свєженцева, старша спеціалістка з питань залучення громадськості ВБО «Інститут місцевого розвитку», кандидатка соціологічних наук, доцентка, обговорила з учасниками cферу управління відходами та простір для партисипації у ній (презентація). Еліна Стоянова-Лазарова, керівниця проєкту ЄС APENA2 «Підтримка України в наближенні законодавства ЄС у сфері навколишнього природного середовища (управління відходами)» зробила огляд законодавства (презентація). Тарас Журавель, менеджер в Україні Глобального проєкту GIZ «Захист довкілля в усьому світі», поговорив із присутніми про співробітництво територіальних громад для створення інфраструктури поводження з відходами та навів приклад Пирятинського субкластера (презентація). Діана Родная, екологиня Асоціації «Український екологічний альянс», розповіла про практичні аспекти розроблення ефективних місцевих планів управління відходами (презентація). Від Олександра Лимара, директора Асоціації виробників товарів в упаковці «РЕКОПАК», учасники конференції дізналися про розширену відповідальність виробника (РВВ) як інструмент додаткового фінансування, організацію системи роздільного збирання відходів упаковки у громадах та взаємодію між ОМС та організаціями РВВ (презентація).

Учасники мали можливість обговорити нагальні проблеми, поставити запитання та почути про досвід цільових міст проєкту.

Пан Віктор з с. Борова зазначив: «Ми у себе організували роздільний збір відходів вже давно, але велика проблема була з тим, куди зібране здати. До нас приїздив підприємець із Краматорська за 130 км забирати макулатуру, склотару, пластикову тару, плівку та інше. Отримані кошти наша ГО витрачала на благодійність. Як бачимо, підприємцю вигідно було приїздити так далеко». А пані Віра з м. Близнюки запитала: «У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про управління відходами» від 20.06.2022 №2320-IX, регіональний план управління відходами в Одеській області до 2030 року підлягає корегуванню. Тому чи можна вже починати розробляти місцевий план управління відходами,  чи потрібно дочекатися корегування регіонального плану Одеської області?» На це Діана Родная відповіла, що оскільки з досвіду така робота займає до року, вже можна починати. Є постанова Кабінету Міністрів й методичні рекомендації. Незалежно від регіонального плану, розділ з описом поточного стану буде однаковий. Наприклад, Подільська громада Одещини вже почала розробляти: https://podilska-gromada.gov.ua/news/1706534561/ Визначення кількості контейнерів має бути на основі морфології відходів та норм накопичення відходів, які визначено в результаті досліджень відходів і затверджено у відповідному порядку».

Не були на конференції, але бажаєте знати все про партисипативні інструменти у сфері управління відходами? Тоді матеріали конференції вам у поміч:

Запрошуємо охочих долучитися до інших зустрічей, вебінарів, консультацій та презентацій. Слідкуйте за новинами та використовуйте можливості партисипації у вашій громаді.

*****

Реалізація ініціативи «Громада – влада: діалог, довіра, дія» стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1773
Рейтинг
318
постів
57
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0