Заміщення природного газу іншими видами палива  

Дата публікації: 18.11.2022

17 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, управляючих компаній та бізнесу відбувся вебінар про зменшення споживання природного газу і його заміщення іншими видами палива.

Професор Анатолій Колієнко, фахівець у сфері теплогазопостачання, старший спеціаліст Інституту місцевого розвитку, підкреслив важливість раціонального використання природного газу, наголосивши: «Скоротити його витрати і стати менш залежними від країни-агресора ми можемо через термомодернізацію будівель. Зараз споживання природного газу в Україні за добу становить 150 млн м3, з яких 54-58% йде на опалення будинків й інші побутові речі. Така система будувалася тоді, коли газ був дуже дешевим і вигідним для українців. Зараз же інша ситуація, тому єдиний варіант – економія, оскільки повністю відмовитися від його переваг ми не можемо. Тим більше, що наша країна його видобуває, хоча й у невеликій кількості». Спікер презентував характеристики різних видів палива, розповів про умови взаємозамінності природного газу і решти ресурсів та економічні засади отримання теплоти з інших горючих речовин. Акцентував увагу на основних мотивах заміни природного газу, серед яких: енергетична незалежність держави за рахунок забезпечення власними первинними джерелами енергії, соціально-економічний розвиток місцевих громад. А також створення нових робочих місць, підвищення рівня зайнятості населення, забезпечення сталості і безперебійності роботи теплоенергетичних систем за рахунок мультипаливності, економія сімейних бюджетів, та зменшення викидів парникових газів в атмосферу.

Експерт розповів також про те, яка деревина є відновлюваним видом палива та які для неї критерії сталості. Учасники дізналися і про особливості проєктування і експлуатації твердопаливних котелень та екологічні засади заміщення природного газу іншими видами палива.

Пан Андрій, учасник з м. Дніпро, запитав про альтернативні види палива: «Які перспективи міскантуса та проса лозовидного, а також газогенераторів на вугіллі плюс сміття?» Пан Анатолій відповів: «З енергетичними трав’янистими насадженнями не маємо жодних проблем: саджаємо їх, збираємо урожай, сушимо і використовуємо. Щодо екологічного податку, то так, ви будете від нього звільнені, але якщо пройдете сертифікацію, покажете походження цієї трави та обладнання, на якому будете її спалювати. Це стосується і екологічної верби».

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://www.youtube.com/watch?v=o1bX4iijw2Q  

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

 

@admin
@admin
+1749
Рейтинг
312
постів
15
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0