Запровадження енергоефективних заходів в системі комунального теплопостачання

Дата публікації: 30.01.2023

26 січня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників органів місцевого самоврядування (ОМС), комунальних підприємств, управляючих компаній та бізнесу відбувся вебінар про мотиви впровадження енергоефективних заходів в системі комунального теплопостачання.

Професор Анатолій Колієнко, фахівець у сфері теплогазопостачання, старший спеціаліст Інституту місцевого розвитку, розповiв про створення комфортного мікроклімату у приміщенні – одну з основних базових потреб людини. Також учасники дізналися про енергоефективні заходи – дії технічного, організаційного, інформаційного та адміністративного характеру, результатом яких є досягнення теплового комфорту, зменшення непродуктивних втрат енергії, та вимірюване зниження питомих витрат енергії.

Спікер розповів про мотиви постачальників та споживачів теплоти щодо поліпшення енергоефективності: отримання прибутку і матеріальне заохочення для підприємств, екологічні міркування - величина екологічного податку, котрий залежить від витрат палива, скорочення платежів за спожиту енергію, особливо за підвищення тарифів на енергоресурси або податків, забезпечення енергетичної незалежності держави та поліпшення привабливості будинку і району забудови. Пан Анатолій наголосив: «Енергоефективні заходи передусім мають реалізувати споживачі теплоти, які чомусь вважають, що все мають за них зробити постачальники послуг».

Спiкер окреслив повноваження ОМС у сфері енергоефективності та теплопостачання: затвердження місцевих програм розвитку, цільових програм, генеральних планів забудови населених пунктів, схем теплопостачання, місцевих енергетичних планів, енергомоніторинг і енергоменеджмент, контроль за використанням коштів відповідних фондів, моніторинг результатів енергоефективних заходів.

Пан Ігор з м. Івано-Франківськ прокоментував: «Є цікава практика окупності термомодернізації будинку. По окремих будинках, де виконано ряд робіт, як то утеплення стін чи заміна вікон, кількість тепла після модернізації майже не зменшилася або зменшилася несуттєво. Окупність більше 30 років. Утеплення окремих приміщень взагалі незаконне і зазвичай призводить до руйнування зовнішніх конструкцій». Спікер прокоментував, що це пов’язано з тарифоутворенням: ціна на природний газ разом із транспортуванням сягає 11 грн, а на міжнародному хабі – 40 грн і більше, тому і окуповуватися ці заходи будуть довго. Після термомодернізації будинку потреба у теплоті зменшується приблизно на 30%, але варто зменшувати її подачу на той же відсоток. Слід мати ІТП та регулювати подачу теплової енергії у будинку в цілому і в кожній квартирі, а не відкривати кватирки, коли у приміщенні спекотно взимку. Але тут знову ж потрібен мотив, бо тоді буде і окупність, і економія. А пані Маргарита з м. Миколаїв поцікавилася: «Багато панельних будинків будувалися як тимчасове житло, термін експлуатації яких закінчується. Наскільки доцільною є їхня тепломодернізація?» Пан Анатолій відповів, що, як правило, подовжують термін експлуатації таких будинків на базі їхнього технічного обстеження, яке за законом проводиться перед термомодернізацією, встановлюється ступінь зносу. Саме це визначить доцільність модернізації будівлі.

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://osbb-ok.org.ua/posts/motivaciya-vprovadzennya-energoefektivnix-zaxodiv 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
20
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0