Заходи зі скорочення витрат палива та збільшення енергоефективності

Дата публікації: 04.11.2022

2 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» проведено вебінар, направлений на ознайомлення із заходами зі скорочення витрат палива, способами збільшення коефіцієнту корисної дії та енергоефективності.

Професор Анатолій Колієнко, фахівець у сфері теплогазопостачання, старший спеціаліст Інституту місцевого розвитку, підняв питання важливості енергії в житті людини, наголосивши: «Зазвичай, коли до війни українці говорили про свої базові потреби, то рідко згадували теплову та електричну енергію, а зараз, під час кризи, яка викликана загарбницькими діями ворога, ми всі відчули їхній брак і важливість». Далі спікер презентував загальні принципи генерування теплової і електричної енергії, розказав про природу їхніх втрат та зв’язок між витратами палива і величиною втрат потужностей, підкресливши, що важливим є вибір способу або пристрою для перетворення ресурсів.

Також учасники дізналися про фактори, котрі визначають величину витрат палива при генерації тепла, показники ефективності його використання. Ще спікер нагадав про когенерацію – спільне вироблення теплової і електричної енергії, яка найчастіше використовується зараз в Європі та є ефективним спосіб економії ресурсів, наголосивши, що впровадження енергоефективних заходів дає можливість зменшити витрати джерел енергії на етапі генерації на 15-20%.

Поговорили і про те, як мотивувати споживачів до зменшення використання палива, особливо під час намагань ворога знищити енергетичну систему країни, та розкрив питання екологічної складової скорочення витрат енергоресурсів. При цьому представникам підприємств нагадали про отримання додаткового прибутку, зменшення витрат на екологічний податок, а споживачам – про забезпечення енергетичної незалежності держави, підвищення рівня громадянської свідомості, усвідомлення необхідності збереження довкілля та відповідальності перед майбутніми поколіннями.

Пані Тамара з м. Дніпро відмітила: «Пана Анатолія треба уважно слухати і вдумуватися в те, що розповідає: він про дуже цікаві та ефективні речі говорить, які 100% допоможуть заощадити кошти споживачів та при цьому подбати про скорочення витрат палива. Ну а ось сьогодні особливо сподобалося про індивідуальне опалення – усе зрозуміло. Це має знати кожен споживач і представники компаній, які надають нам теплову та електричну енергію, щоб зробити нашу країну більш енергоефективною, тим більше зараз...».

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://osbb-ok.org.ua/posts/pidvishhennya-efektivnosti-roboti-sistem-centralizovanogo-teplopostacannya-osnovnii-sposib-skorocennya-vitrat-paliva-v-umovax-novogo-opalyuvalnogo-periodu-20222023-rr-castina-3 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
46
2
0
Рейтинг посту: +6
Поширити
Коментарі
Коментарі: 4
Як бути, якщо в результаті дефіциту енергоносіїв відпуск теплоти до будинку зменшився, а температура у помешканнях знизилась?
1
0
1 рік тому
Якщо в результаті дефіциту енергоносіїв відпуск теплоти до будинку зменшився, а температура у помешканнях знизилась, то необхідно вжити заходів для підвищення температури в приміщенні. Ось деякі рекомендації, які можуть допомогти: Перевірте та забезпечте нормальну роботу системи опалення та інших систем, що відповідають за нагрівання помешкання. Переконайтеся, що всі прилади функціонують належним чином. Забезпечте герметичність вікон та дверей, щоб уникнути витоку тепла. Для цього можна встановити герметичні стрічки або застосувати плівку для ущільнення. Збільшіть ізоляцію стін, покрівлі та підлоги. Це може допомогти зберегти більше тепла в приміщенні. Використовуйте ковдри, ковдра або плед, щоб додатково утеплити ліжко або диван. Використовуйте теплу одежу, щоб зберегти тепло тіла. Носіть теплі шкарпетки, спідниці, светри та інші речі з теплої тканини. Використовуйте електричні обігрівачі, якщо це можливо. Якщо використовуєте електричний обігрівач, переконайтеся, що він має належні сертифікати та дотримується всіх правил безпеки. Не забувайте про безпеку. Завжди дотримуйтесь правил безпеки, коли використовуєте будь-який прилад, що відповідає за нагрівання.
1
0
1 рік тому
Вода в радіаторі системи опалення гаряча, а в квартирі чомусь холодно. У чому причина?
1
0
1 рік тому
Однією з можливих причин може бути недостатнє опалення в приміщенні через неефективне розподілення тепла. Це може статися, наприклад, через недостатню кількість радіаторів або їх неправильне розміщення в квартирі. Також можливо, що система опалення не забезпечує достатньої температури води для опалення приміщення, що може бути пов'язано з несправністю обладнання або недостатнім тиском в системі. Додатково, можливо, що ізоляція приміщення не дозволяє зберігати тепло, що виробляється системою опалення. Якщо проблема не вирішується шляхом простого провітрювання системи або регулювання налаштувань, рекомендується звернутися до фахівців для оцінки та вирішення проблеми.
0
0
1 рік тому