Зміни в порядку надання житлових субсидій

Дата публікації: 06.12.2022

2 грудня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся семінар для керівників та активу ОСББ про житлові субсидії, з фокусом на зміни в порядку надання допомоги від держави в умовах воєнного стану, та особливості перерахунку раніше призначених.

Антон Левицький, старший спеціаліст з соцзахисту ВБО «Інститут місцевого розвитку», розповів про рішення, які приймав уряд України з початку військової агресії росії, щоб посилити соціальний захист споживачів комунальних послуг, забезпечити виплату субсидій мешканцям прифронтових, окупованих територій та тих районів, де внаслідок воєнних дій були знищені бази даних одержувачів допомоги. Держава вжила заходiв, що забезпечили виплату субсидій громадянам, які вимушено покинули рідні домівки і не змогли їх отримати через систему виплати Укрпошти. В окремих регіонах органи соціального захисту не мали можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування, тому фінансування виплат грошових допомог та пільг проводиться Мінсоцполітики на підставі наявних даних щодо одержувачів. Було внесено i ряд спрощень до умов призначення та нарахування житлових субсидій для громадян, які виїхали за межі України - раніше вони втрачали право на їхнє отримання, та передбачено виплату через міжнародні платіжні системи.

Спікер приділив окрему увагу умовам передачі повноважень щодо призначення та виплати субсидій до Пенсійного фонду, та особливостям роботи в перехідний період. Розглянув особливості врахування доходів громадянам, які втратили роботу під час війни, а також тих, хто перебуває у лавах Збройних Сил України.

Учасники цікавились особливостями застосування окремих норм положення про порядок надання житлових субсидій в умовах воєнного стану - їхнє призначення внутрішньо переміщеним особам, громадянам, які проживають на територіях, де ведуться бойові дії, та тим, хто залишився без централізованого постачання теплової енергії або постачання природного газу. Експерт відповів, що передбачено надання субсидій на користування побутовими електроприладами, якщо в будинку внаслідок агресії відсутнє централізоване або газове опалення. Допомогу можна отримати з початку опалювального сезону, звернувшись у будь-який місяць пізніше, якщо з поважних причин громадяни не змогли це зробити вчасно.

Пан Антон розповiв про соціальні нормативи користування та норми споживання комунальних послуг, особливості надання субсидій на оплату опалення місць загального користування для громадян, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення. Ця норма почала діяти нещодавно.

Також йшлося про тих, кому не можуть відмовити у призначенні субсидій, якщо навіть раніше її не погоджувалися надавати. Експерт розповів, як враховуються доходи, отримані військовослужбовцями у період безпосередньої участі у проведенні бойових дій, та громадянами, які у період воєнного стану в Україні втратили роботу.

Розглянули й перерахунки раніше призначених субсидій, зокрема, коли проводяться масові нарахування та за зверненнями громадян. Пан Антон навів приклади таких перерахунків, продемонструвавши, як забезпечується соціальних захист громадян в разі підвищення вартості послуг. 

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://www.youtube.com/watch?v=CMsPLDIV4Ro 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
32
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0