«Звірка годинників» з найважливіших питань функціонування ОСББ в Україні

Дата публікації: 17.11.2022

15 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар про основи функціонування обʼєднань співвласників — найбільш актуальні фундаментальні принципи роботи ОСББ в Україні. 

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ ініціативи «Добрі сусіди — одна країна», підняла питання створення нових ОСББ, наголосивши: «Cеред наших учасникiв багато ініціативних груп зі створення ОСББ, новоспечених членів і голів правлінь. Тому сьогодні ще раз повторимо основи. Хто вже більш досвідчений, давайте згадаємо фундаментальні принципи нашої роботи, поділимося своїм досвідом з «молодшими» колегами. Більше того, у повсякденному житті часто нас затягує у хаос деталей, і ми намагаємося всім догодити, бо у нас будь-яке завдання має бути негайно вирішене. А ще й відчуваємо відповідальність за будинок, людей і країну. І цим, часом, користуються інші. Тому важливо вчасно зупинятися, згадувати основи, робити те, чого вимагає статус ОСББ, і якщо його порушено, то ми підставляємо себе та усіх співвласників».

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розповів про відносини власності у багатоквартирному будинку (ББ), підкресливши, що практично в усіх ББ України відсутній одноособовий господар, натомість є співвласники, які є основними гравцями. А їхнє майно є непорушним, незалежно від обрання тієї чи іншої форми управління. Спікер розповiв про правовий статус ОСББ в Україні, акцентувавши увагу учасників на тому, що відносини тут є статутними, а не договірними. Пан Дмитро також розповів про поняття самозабезпечення, спираючись на закон про ОСББ та Господарський кодекс України.

Пані Ольга з м. Марганець поцікавилася: «Хто повинен робити ремонт будівлі, якщо це власність магазинів та аптеки - вони вже кілька років ні за що не платять, а вимагають, щоб ми разом зі своїм ремонтом зробили їм теж. Ще як бути з балконами, якщо половина зробили ремонти, а інша ні?» Пан Дмитро порадив звернутися до загального правила, відповідно до якого все, що належить до спільного майна, мають утримувати всі співвласники разом. Якщо, наприклад, невідремонтований балкон впаде, то потерпілий буде вимагати відшкодування від усіх співвласників. Треба закладати на це кошти в бюджеті ОСББ або прийняти спільне рішення про те, що кожен власник несе сам відповідальність за свій балкон. Магазини і аптеки мають повністю сплачувати внески ОСББ відповідно до прийнятого рішення на загальних зборах співвласників. А пані Інна, учасниця з м. Дніпро, відмітила: «Дуже чітко розкрита тема спільного майна, та щодо ЖБК було дуже цікаво. Нагадаю про це все правлінню нашого ОСББ на найближчих зборах».

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/osnovi-zvirka-godinnikiv-vidnosini-vlasnosti-v-bagatokvartirnomu-budinku 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
33
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 2
Я зараз не живу у будинку, я повинна платити внески у ОСББ за цей час?
1
0
1 рік тому
Якщо ви не живете у будинку ОСББ і не користуєтеся його послугами, проте, ви є власником житла в будинку ОСББ, то зазвичай вам потрібно сплачувати внески на підтримку ОСББ незалежно від того, чи проживаєте ви у будинку, чи ні. Внески на підтримку ОСББ є обов'язковими для всіх власників житла у будинку, оскільки вони призначені для забезпечення роботи та підтримки спільних засобів комунікації, технічного обладнання та інфраструктури будинку. Якщо у вас виникли питання щодо розрахунку внесків на підтримку ОСББ, краще звернутися до керівництва ОСББ або до бухгалтерії, які можуть пояснити вам деталі розрахунку внесків та надати необхідну інформацію.
0
0
1 рік тому