Аспекти діяльності ОСББ: найголовніше

Дата публікації: 01.03.2023

28 лютого для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся завершальний вебінар, де учасники закріпили знання про спільне майно, правовий статус ОСББ, самозабезпечення, а також судову практику з актуальних питань діяльності ОСББ.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розпочав з «гарячої» новини: «24 лютого цього року народні обранці прийняли у 2-му читанні проєкт Закону "Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів". Законопроєкт безпідставно вносить зміни в закон про ОСББ, якими "дозволяє" ОСББ облаштовувати станції заряджання для електромобілів. Цей проєкт – чудовий привід обговорити пройдене нами за останні кілька місяців, оскільки порушує статус ОСББ». Спікер нагадав, що ОСББ є негосподарюючим суб’єктом, його діяльність спрямована на внутрішнє споживання, торгувати електроенергією не має права, адже це несе юридичні та практичні ризики.

Учасники говорили про спільне майно багатоквартирного будинку, а також розглянули законодавство України, що стосується діяльності ОСББ: ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», Цивільний кодекс України, ЗУ «Про власність», «Про приватизацію державного житлового фонду» та «Про ОСББ».

Учасники систематизували знання про правовий статус ОСББ в Україні, відносини, якi тут є статутними, а не договірними. Пан Дмитро нагадав про самозабезпечення, спираючись на закон про ОСББ та Господарський кодекс України. Ще учасники розглянули судову практику з актуальних питань діяльності ОСББ; у разі потреби експерт порадив звертатися до єдиного державного реєструкаталога судових рішень для ОСББ та платформи «Добрі сусіди - одна країна», де збережені всі матеріали вебінарів.

Пан Віталій з м. Черкаси запитав: «Земельна ділянка в постійному користуванні ОСББ, по ній проходять магістральні мережі одного з комунальних підприємств. А воно забороняє встановлення елементів благоустрою в межах комунікацій. Це законно?» Пан Дмитро відповів, що найімовірніше – законно. Мережі мають охоронні зони відповідно до законодавства. А пані Тетяна з м. Чугуїв відмітила: «Ми отримали колосальні практичні знання, що будуть застосовані у нашій роботі».

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/obgovorennya-pidsumok-proidenogo-onlain-seminar-28-lyutogo-2023-roku 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
41
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0