Фінансові аспекти діяльності ОСББ під час війни

Дата публікації: 26.08.2022

23 серпня команда проєкту «Добрі сусіди – одна країна» провела онлайн-семінар «Як забезпечити фінансову стабільність ОСББ в умовах воєнного стану».

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ ініціативи «Добрі сусіди — одна країна», привітала українців із Днем Прапора та розповіла про оновлену місію проєкту і уже проведені заходи та анонсувала майбутні.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ проєкту «Добрі сусіди — одна країна», розпочав свою презентацію з українського прислів’я: «Нема порядку – не буде достатку» – і пояснив, що без належного обліку та фінансового планування завжди є ризик з’ясувати, що кошти на рахунку ОСББ скінчилися. Далі доповідач акцентував увагу на екстрених новинах, які стосуються ОСББ з мінікотельнями, а саме на Законі України, опублікованому 19 серпня 2022 року «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» від 29 липня 2022 року №2479-IX. Спікер підкреслив, що про внески до ОСББ не йдеться, лише про оплату на окремі послуги, при цьому передбачено:

  • «мораторій» на підвищення тарифів на теплову енергію, послуги з розподілу природного газу, постачання теплової енергії, гарячого водопостачання;
  • обмеження ціни на природний газ для побутових споживачів та ОСББ з автономними котельнями ціною до 24 лютого 2022 року;
  • списання частини заборгованості ОСББ перед газовиками за жовтень-листопад 2021 року.

Пан Дмитро розглянув фінансові виклики перед ОСББ в умовах повномасштабної російської агресії, розказав про логіку перегляду витрат ОСББ: чим можна і не можна «жертвувати». Учасники дізналися про витрати «живих грошей» і «витрати на папері», логіку і значення правильного бухобліку в умовах воєнного стану. Під час вебінару також йшлося про:
-  документальне оформлення перегляду витрат та кошторис, його коригування, перегляд, затвердження;
-  збір внесків від співвласників: базові правила і особливості прийому;
-  контроль над банківським рахунком і коштами ОСББ у нештатних ситуаціях та те, як проводити розрахунки з підрядниками, якщо кошти на рахунку недоступні.

Учасниця Ірина з м. Запоріжжя відмітила: «Тепер проведу ревізію доходів; іншими очима гляну на боржників!».

Пані Тамара з м. Верхньодніпровськ зазначила: «Усе врахуємо при проведенні загальних зборів. Дякуємо за корисну інформацію. До нової зустрічі».

Відвідувачка вебінару Олена з м. Бахмут відгукнулася: «Дякую! Будемо доносити, що сплата внесків – це дуже важливо, у такий час тим паче! Ви дали роз'яснення, як це робити!».

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/yak-zabezpeciti-finansovu-stabilnist-osbb-v-umovax-vojennogo-stanu 

 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
47
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0