Грантрайтинг та фандрайзинг у діяльності ОСББ

Дата публікації: 24.02.2023

23 лютого для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся вебінар про грантрайтинг та фандрайзинг.

Під час вебінару Кадрія Сафіуліна, старша спеціалістка з питань залучення громадськості проєкту «Добрі сусіди – одна країна», ознайомила учасників з поняттям інвестування, розтлумачивши ефект від інвестицій у багатоквартирний будинок: «Це вкладення фінансів в актив, який через деякий час може дати регулярний чи одноразовий прибуток, економію коштів, соціальний або екологічний ефект - інвестиції. Якщо говорити про багатоквартирний будинок та ОСББ зокрема, то тут йдеться про інвестування в енергоефективність – це економія бюджету, підвищення рівня комфортності та якості життя - соціальний ефект, та підтримання життєвого циклу будівлі». Поговорили і про грантрайтинг та фандрайзинг як інструменти підготовки, управління та реалізації грантових проєктів. Розглянули концепцію грантового проєкту: приклади формулювання проблеми та потреби, загальну мету та цілі, аналіз зацікавлених сторін, очікувані результати, а також побудову логіки впровадження. Учасники заходу почули про пошук потенційних донорів, ЕСКО-контракти – залучені інвестиційні кошти.

Спікерка розказала про міжнародні, державні та регіональні джерела фінансування, систему моніторингу грантових можливостей та актуальні конкурси. Пані Кадрія нагадала про челендж «Добра дія для сусіда», який триває до 28 лютого 2023 року і проводиться в рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».

Пані Інна з м. Дніпро говорить: «Зараз у нас велика потреба у фiнансовій допомозi для пiдтримки будинкiв та людей. Хотiлося би ще навчитися правильно заповнювати потрiбнi документи при подачi». Анастасія з м. Лозова поділилася: «Програма «Теплі кредити» з 2022 року не працює, тому ми у своєму ОСББ вже спробували взяти участь у програмі «Енергодім». А учасник Віталій з м. Запоріжжя поділився: «Я брав участь у конкурсах, грантах від НЕФКО та ЄБРР, вони досить великі і з окремими ОСББ не співпрацюють. Нам необхідно встановити свою котельню для опалення і сонячні батареї на даху, але грошей на це не маємо і досвіду їхнього отримання теж». Руслан Тормосов, керівник проєкту «Добрі сусіди – одна країна», виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку», підтвердив, що для отримання фінансування від наведених організацій потрібно об’єднуватися з іншими будинками, наприклад, створюючи асоціації ОСББ, співпрацювати з місцевою владою та отримувати гранти від окремих фондів, які створюються ЄБРР, НЕФКО, ООН та ін. Є ще й інші можливості, про які говорили на вебiнарi - система моніторингу грантових можливостей, фандрайзинг. Є такі ініціативи, як проєкт «Муніципальна енергетична реформа в Україні», який працював 4 роки в нашій країні, там були спеціалізовані програми. У співпраці з НЕФКО був відбір громадських будівель, ОСББ, розроблялись енергоаудити, кошторисні плани, за необхідності бізнес-плани, і залучалися кошти для декількох об’єктів одночасно.

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/grantraiting-ta-fandraizing-u-diyalnosti-osbb-onlain-seminar-23-lyutogo-2023-roku 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

 

@admin
@admin
+1749
Рейтинг
312
постів
51
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0