Логіка обліку та звітності в ОСББ: цільові фонди та кошторис

Дата публікації: 21.12.2022

20 грудня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся другий вебінар з трьох для представників ОСББ та місцевих громадських організацій, присвячений принципам бухгалтерського обліку в ОСББ.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розказав про цільове використання коштів в ОСББ, акцентуючи увагу на кошторисі, який є одним із «трьох стовпів» бухгалтерського обліку, та наголосив: «Саме в цьому документі ми зв’язуємо цільові надходження з витратами та фондами в ОСББ. Оскільки податкова вимагає, щоб усі кошти неприбуткової організації, які не підлягають оподаткуванню, використовувалися цільово». Експерт нагадав про ціль діяльності ОСББ, спираючись на ст. 4 та 12 Закону про ОСББ, надав перелік витрат на управління багатоквартирним будинком та джерела коштів відповідно до ст. 21 того ж закону. Детально поговорили і про фонди, які слугують для акумуляції і витрачання коштів «за напрямками». Спікер презентував логіку складання та аналіз виконання кошторису, навів реальний приклад такого фінансового документа для проведення термомодернізації будинку. Також учасники дізналися про те, чи можна замінити кошторис.

Пан Андрій з м. Запоріжжя запитав: «Працюємо за кошторисом минулого року, було підвищення мінімальної заробітної плати. Чи можемо ми кошти з резервного фонду перекинути на виплату різниці?» Дмитро Левицький відповів, що іноді виникають касові розриви, а фактичні витрати перевищують те, що було  заплановано. Не можна рішенням правління перекидати кошти з одного фонду на інший, якщо загальні збори не дозволили це робити. У подібній ситуації необхідно використати ті фінанси, які є на рахунку, а коли буде затверджуватися кошторис на наступний рік, рішенням загальних зборів варто відкоригувати документ минулого року під фактичні витрати.

Учасники також цікавилися питанням звітування та реєстрації на порталі ПФУ. Пан Дмитро порадив не витрачати даремно свій час, оскільки закон не зобов'язує це робити, потрібно лише поінформувати цей орган про розмір внесків в ОСББ листом. Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, порадила ознайомитися з чіткою позицією спільноти ОСББ у матеріалі за посиланням. Учасниця

Не були на вебінарі, але бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань? 

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/kostoris-osbb  

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
113
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0