Надійність функціонування інженерних систем будівлі в умовах воєнного часу

Дата публікації: 09.12.2022

8 грудня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та громадських організацій відбувся вебінар про підвищення надійності функціонування інженерних систем будівлі під час війни.

Професор Анатолій Колієнко, фахівець у сфері теплогазопостачання, старший спеціаліст Інституту місцевого розвитку, підкреслив важливість постійної підтримки стабільності діяльності інженерних систем будівлі: «Надійність їхньої роботи у воєнний час залежить від того, як користувачі поводилися з ними ще у мирний період». Спікер розказав про елементи будівель, які є основою їхнього життєзабезпечення - опалення, вентиляцію, електропостачання, водопостачання та каналізацію.

Експерт акцентував увагу учасників на основному питанні функціонування систем в умовах воєнного часу – забезпеченні стійкості, надійності і безперебійності роботи обладнання для теплозабезпечення. Поговорили і про головні ризики, які можуть виникнути під час його експлуатації в цей нелегкий опалювальний період. Пан Анатолій розповів про досягнення надійності шляхом резервування і підвищення стійкості роботи елементів системи, гідравлічну і теплову витривалість мереж опалення. Також учасники дізналися про межі балансової належності, відповідальність жителів за роботу інженерних комунікацій будинків.

Спікер презентував нормативи опалення, вентиляції, водопостачання і водовідведення, газопостачання, ознайомив учасників з вимогами ДБН до будівель і споруд, та виокремив фактори, які впливають на безпеку життя і здоров’я людини. А ще обговорили, як зменшити ризики пожеж.

Пані Анжеліка з м. Дніпро відмітила, що «знизили норму опалення до +16-18 градусів». Спікер прокоментував, що теплоенерго дозволили подавати менше тепла на воєнний період, але при цьому треба розуміти, що норматив не міняється, оскільки ми не можемо змінити комфортну для людини температуру. Нормована температура у приміщенні – 22±2 ºС, на це розраховані опалювальні прилади. Пані Любов з м. Чугуїв підкреслила: «Майже вся інформація, надана сьогодні, просто унікальна. Вебінар мають прослухати всі громадяни України, особливо мешканці багатоповерхівок». Учасниця також поцікавилася, чи є шкідливими обігрівачі-«дуйчики». Анатолій Колієнко підтвердив, що у таких приладів зазвичай є багато вад, особливо, якщо в них є спіралі, які розжарюються, що негативно впливає на самопочуття людини та забруднює повітря. Треба користуватися пристроями, в яких спіралі закриті.

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://osbb-ok.org.ua/posts/pidvishhennya-nadiinosti-funkcionuvannya-inzenernix-sistem-budivli-v-umovax-viiskovogo-casu-onlain-seminar-8-grudnya-2022-roku 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1721
Рейтинг
303
постів
36
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 2
Чим краще аварійно обігріватись - газовою плитою, електронагрівачем, чи місцевим кондиціонером у режимі « Опалення» ?
2
0
1 рік тому
З найменшою шкодою для здоровя і економічно доцільно – місцевим кондіционером у режимі « Опалення» . Це буде дешевше, ніж простий електрообігрівач при температурах ззовні до -5oС. При подальшому похолоданні можливо обмерзання теплообмінника зовнішнього блоку. При використані плити – значне забруднення повітря квартири токсичними газами.
1
0
1 рік тому