Початок діяльності ОСББ в умовах воєнного часу: перехід до самозабезпечення

Дата публікації: 30.11.2022

29 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар про особливості початку діяльності ОСББ в умовах воєнного часу та переходу на самозабезпечення.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, розповіла про історичний будинок на вул. Жилянській у м. Києві, який постраждав від масованого обстрілу 17 жовтня. Його мешканці вже створюють ОСББ, щоб власними силами відновити пошкоджену будівлю. «Незважаючи на важкі часи для країни, люди продовжують створювати ОСББ. Підтвердженням тому є статистика: станом на 1 липня цього року в Україні зареєстровано 38 091 об’єднання співвласників, лише за ІІІ квартал народилося 273 з них» - говорить панi Вікторія. Спікерка розповіла про статут та статус ОСББ, нагадавши учасникам, що ОСББ не є суб’єктом господарювання, спираючись на статтю 3 Господарського кодексу України. Пані Вікторія спростувала міфи про «списання з балансу» і «передачу в управління», акцентувавши увагу учасників на тому, що будинок перебуває в управлінні ОСББ вже з моменту створення об’єднання співвласників, а «несписання» будинку з балансу «колишнього балансоутримувача» не є перешкодою для управління ним ОСББ. Пiд час вебінару учасники поговорили і про особливості відновлення та виготовлення технічної документації на будинок, її склад відповідно до чинного законодавства. Детально розглянули конкретні приклади переходу до самозабезпечення і те, як правильно припинити відносини з управителем, а також зупинилися на фінансових основах самостійного утримання в ОСББ.

Пан Віктор з м. Вараш поділився: «Цікаво згадати, як ми починали, і зрозуміти, які помилки допускали. Бо маємо ділитися досвідом, допомагати іншим успішно створювати ОСББ та цілі асоціації». Пані Альона з м. Київ запитала: «Якщо біля нашої багатоповерхівки приватизована земля, на ній стоянка, яка приносить дохід. Хіба це господарче забезпечення? І ще ми хочемо створити дохідний потік, використовуючи її для проведення фотосесій з урахуванням всіх норм безпеки, то чи це господарче забезпечення?». Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, відповів: «Усе, що ОСББ робить в межах закону про об’єднання співвласників і свого статуту, за визначенням не є господарською діяльністю. Найкраща аналогія ОСББ – з домогосподарством, а, відповідно, те, що по суті не є господарською діяльністю для домогосподарства, те не є господарською діяльністю і для об’єднання співвласників. Треба використовувати правильну термінологію, розуміти межі дозволеного законом, який нам дозволяє оренду і сервітут, а не надання послуг. Маємо багато прикладів, коли ОСББ називали свою діяльність «наданням послуг», укладали відповідні договори, і, як наслідок, суди їх так і трактували». Пан Дмитро також порадив учасникам правильно вести облік і звітність, а ми про це окремо поговоримо під час вебінару 13 грудня, на який вже можна реєструватися - https://forms.gle/U9ViuLSvthKoke7u6».

Не були на вебінарі, але бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань?

Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/stvorennya-i-pocatok-diyalnosti-osbb-v-umovax-vojennogo-casu-castina-2-pocatok-roboti-i-perexid-do-samozabezpecennya 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1751
Рейтинг
313
постів
64
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 2
Навіщо взагалі обирати голову правління ОСББ? Невже недостатньо бухгалтера, а правління нехай складається з трьох рівноправних членів?
1
0
1 рік тому
Доброго дня. Зареєструвати ОСББ неможливо без керівника (в держреєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців). Державний реєстратор не може створити юридичну особу не заповниши поле "керівник". Тому задля цього необхідно обрати голову правління. Без голови правління (керівника) неможливо підписати Статут та протоколи зборів. А голова правління, в свою чергу, не дієздатний без правління. Всі рішення приймаються колегіально правлінням. Установчі збори можуть бути тільки при створенні.
0
0
1 рік тому