Призначення нових субсидій органами Пенсiйного фонду

Дата публікації: 14.11.2022

11 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, управляючих компаній та бізнесу, відбувся вебінар про нові умови порядку надання житлових субсидій та особливості призначення субсидiй під час війни.

Антон Левицький, старший спеціаліст з соцзахисту ВБО «Інститут місцевого розвитку», розповів, які рішення приймалися Урядом України з початку військової агресії росії, щоб посилити соціальний захист споживачів комунальних послуг, забезпечити виплату субсидій мешканцям прифронтових та окупованих територій, мешканцям тих районів, де внаслідок воєнних дій були знищені бази даних одержувачів такої фінансової підтримки.

Спікер зазначив, що Уряд вніс ряд спрощень до умов призначення та нарахування житлових субсидій для громадян, які виїхали за межі України  - раніше такі громадяни втрачали на це право, та передбачив виплату через міжнародні платіжні системи перерахунки тим, хто не зміг отримати її у відділеннях  «Укрпошти».

Експерт розповів, що передбачено надання субсидій на користування побутовими електроприладами, якщо у будинку внаслідок бойових дій відсутнє централізоване або газове опалення. Таку фінансову допомогу від держави можна отримати з початку опалювального сезону, звернувшись у будь-який місяць пізніше, якщо з поважних причин громадяни не змогли це зробити вчасно.

Учасники зацікавилися особливостями врахування доходів громадянам, які втратили роботу під час війни, або перебувають у лавах Збройних сил України. Пан Антон зазначив, що при призначенні субсидій не враховуються доходи, отримані військовослужбовцями у період безпосередньої участі у бойових діях, а саме: грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, передбачені законодавством для працівників правоохоронних органів, військовослужбовців і працівників військових формувань, утворених відповідно до закону.

Пані Ірина з м. Чугуїв поцікавилася, чи передбачено надання субсидій на внески членів ОСББ. Спікер відповів: «Так, житлові субсидії передбачають відшкодування малозабезпеченим домогосподарствам всіх видів витрат на утримання житлового помешкання та комунальні послуги, у тому числі і внесків членів ОСББ на управління багатоквартирним будинком». Експерт також зазначив, що управління включає витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку. А також оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку, сплату винагороди управителю в разі його залучення, та інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом. Крім того, треба взяти до уваги такі обставини: внески на управління відшкодовуються в межах соціальної норми. Також встановлено граничний розмір витрат на управління багатоквартирним будинком, а витрати відшкодовуються не більші за цей розмір.

Особливості надання житлових субсидій в умовах воєнного стану https://osbb-ok.org.ua/posts/v-ukrayini-xocut-zminiti-proceduru-priznacennya-subsidii-kogo-ce-stosuvatimetsya

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1815
Рейтинг
336
постів
21
1
0
Рейтинг посту: +4
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0